Instellingen

Groninger Bodem Beweging wil niet meebeslissen over Nationaal Programma Groningen (update)

Jelle van der Knoop
Jelle van der Knoop © Wiebe Klijnstra/RTV Noord

Voorzitter Jelle van der Knoop van de Groninger Bodem Beweging (GBB) heeft bedankt om in het bestuur plaats te nemen, dat beslist over de verdeling van het geld uit het Nationaal Programma Groningen (NPG). De GBB steunt het NPG wel.

Van der Knoop vindt dat hij namens zijn burgerorganisatie te weinig invloed kan uitoefenen. Daarnaast zitten burgemeesters en provinciebestuurders in het bestuur dat beslist welke plannen geld krijgen uit het NPG.

Volgens Van der Knoop 'keurt de slager zo zijn eigen vlees' omdat gemeenten zelf ook ideeën kunnen indienen.

Subsidieloket

De GBB is bang dat het door de huidige structuur vooral een subsidieloket wordt voor gemeenten en de provincie. Het geld van het NPG is bedoeld ter compensatie van alle ellende als gevolg van de gaswinning. Maar Van der Knoop vermoedt dat veel van het geld aan de neuzen van aardbevingsgedupeerden voorbij gaat.

Het Groninger Gasberaad heeft na wikken en wegen besloten om wel in het bestuur plaats te nemen. De belangenorganisatie vindt dat ze het zich niet kan veroorloven om bij een 'dergelijk omvangrijk programma geen rol van betekenis te vervullen'.

Gasberaad merkt wel op dat 'de totstandkoming van het NPG tot nu toe als een onduidelijk en onoverzichtelijk proces' wordt ervaren.

Dit bericht is aangevuld met een verklaring van het Groninger Gasberaad.