Den Oudsten: 'Studenten kunnen ongebreideld drinken, dat moeten we voorkomen'

Twee biertjes worden geproost
Twee biertjes worden geproost © Pexels.com
De gemeente Groningen heeft samen met acht studentenverenigingen een project gestart om het alcoholgebruik binnen de verenigingen te verminderen. Het gaat om de acht grootste verenigingen, waaronder Vindicat.
'We willen de excessen door toedoen van alcohol tegengaan. Dat willen we doen door strakke regels te maken', zegt burgemeester Peter den Oudsten.
De acht deelnemende verenigingen zijn Albertus Magnus, Bernlef, Cleopatra, Dizkartes, GSV, Navigators, Unitas en Vindicat.

Alcoholcultuur

Volgens het gemeentebestuur is er binnen bepaalde verenigingen een te sterke 'alcoholcultuur'. Door die cultuur ontstaan er volgens Den Oudsten dingen die je niet moet willen.
'Bijvoorbeeld dat er zóveel gedronken wordt dat mensen in hun eigen braaksel in de sociëteit liggen. Die blijven daar liggen terwijl er mensen aan de bar staan. Of mensen die waggelend de sociëteit uitlopen.'
Ik heb ze wel gezegd dat het namelijk niet voor de bühne is
Peter den Oudsten - burgemeester Groningen

Cultuuromslag

De burgemeester wil het alcoholgebruik binnen de muren van studentenverenigingen dus flink veranderen. Met dit speciale project hoopt Den Oudsten op een cultuuromslag. Toch stonden niet alle aangesloten verenigingen te springen om mee te doen aan het project.
'Men moest er wel even aan wennen. Ik heb ze wel gezegd dat het namelijk niet voor de bühne is, het gaat ergens een beetje pijn doen.'
Den Oudsten benadrukt dat het niet zijn bedoeling is om het alcoholgebruik aan banden te leggen, maar hij wil de excessen als gevolg van het drinken van een borrel tegengaan.
'Op dit moment kan men ongebreideld doordrinken, dat men inderdaad volledig uit het lood en dronken de deur uitloopt. Ik denk dat we moeten voorkomen dat het nog langer gebeurt.'
We kunnen altijd nog iets met sluitingstijden doen, maar dat wil ik eigenlijk helemaal niet
Peter den Oudsten - burgemeester Groningen

Sluitingstijden

De PvdA-burgemeester is vooralsnog niet van plan om sluitingstijden op te leggen. 'We kunnen altijd nog iets met sluitingstijden doen, maar dat wil ik eigenlijk helemaal niet. Ik wil graag met ze op een volwassen manier kijken hoe we stapje voor stapje de situatie kunnen verbeteren.'
Het gemeentebestuur verwacht in mei concrete afspraken te presenteren. 
Update: Het aantal deelnemende studentenverenigingen is niet zeven, maar acht. Ook de namen van de verenigingen zijn toegevoegd.