Instellingen

Intertoys in afgeslankte vorm verder (update)

Het is nog onduidelijk of deze winkel in Stad open kan blijven
Het is nog onduidelijk of deze winkel in Stad open kan blijven © RTV Noord / Erik Hogeboom

De Portugese investeerder Green Swan maakt met een deel van de winkels van het eerder failliet verklaarde Intertoys een doorstart.

Welke winkels in Groningen precies open blijven is nog niet helemaal bekend.

Green Swan wil landelijk ongeveer 220 winkels openhouden. Of dat aantal ook gehaald wordt, is onder meer afhankelijk van verdere onderhandelingen met verhuurders en franchisenemers. Green Swan wil een deel van de eigen winkels aan franchisenemers verkopen.

Situatie in Groningen

In onze provincie zijn er zes franchises van Intertoys: in Paddepoel, Beijum, Lewenborg, Hoogezand, Appingedam en Stadskanaal.

Deze winkels werken alleen met de naam en het concept van Intertoys. Zij moeten zelf beslissen of ze doorgaan onder de bekende naam of een eigen pad kiezen.

De overige Groningse vestigingen - in Winschoten, Veendam, Haren, Leek en Delfzijl - zijn van Intertoys zelf. Dat geldt ook voor de twee winkels in het centrum van Stad (Vismarkt en Folkingestraat).

Over de toekomst van deze vestigingen komt zaterdag meer duidelijkheid. Wel laat de winkel in de Folkingestraat in Stad alvast weten de deuren te sluiten. Ook zal de Intertoys in Delfzijl dichtgaan.

Banen deels behouden

Intertoys heeft nu 286 eigen winkels, waarvan ruim de helft openblijft, en twee distributiecentra. Daarnaast zijn er honderd filialen van franchisers.

In heel Nederland behouden tussen de 1000 en 1500 van de 3200 werknemers naar verwachting hun baan. Over de Groningse situatie is nog niks te zeggen.

Winkels dicht

Voor 91 Intertoys-winkels valt sowieso het doek. Die gaan half mei dicht. Zaterdag wordt bekendgemaakt om welke (eventueel Groningse) vestigingen het gaat en dan begint in die filialen de opheffingsuitverkoop.

Speelgoedketen Intertoys ging eind februari failliet, onder meer door aanhoudende zware marktomstandigheden. Naast de toenemende concurrentiedruk van webwinkels snoepten ook andere winkels als Kruidvat en Action klanten af van de keten.

Bekende in de markt

Investeerder Green Swan richt zich op de speelgoedsector in Europa en nam in augustus vorig jaar al de Spaanse en Portugese activiteiten van Toys 'R' Us over. Verder kocht het Maxi Toys en het Belgische Bart Smit.

Update: Informatie over de winkels aan de Folkingestraat en Delfzijl toegevoegd.