Hof: anderhalf jaar cel voor financieel uitkleden bejaarde vrouw

© Jos Schuurman / FPS
Een 54-jarige man en zijn 55-jarige vrouw die vier jaar lang geld overboekten van de rekening van een hoogbejaarde dementerende vrouw uit Haren, zijn veroordeeld tot anderhalf cel. Hiervan is een half jaar voorwaardelijk.
Dit heeft het Gerechtshof maandag beslist. Tegen het echtpaar was in hoger beroep 21 maanden gevangenisstraf geëist. In 2016 zijn de man en vrouw veroordeeld tot 22 maanden cel door de rechtbank in Groningen.

Volmacht

De 54-jarige man beheerde jarenlang de financiën van de bejaarde vrouw. Zij gaf hem volmacht haar financiën te beheren als zij dit niet meer kon. De arts verklaarde de dementerende vrouw in 2009 handelingsonbekwaam.

Vliegtickets

De hogere rechters tillen er zwaar aan dat de man vier jaar stelselmatig het geld van de oude vrouw heeft overgeboekt voor privé-doeleinden. Van het geld betaalde de man vliegtickets, maar ook schenkingen aan zijn kinderen. Dit zijn geen zaken waarvoor de oude vrouw haar goedkeuring had gegeven, aldus de rechter.

Verdampt

Aan de verduistering kwam een einde toen buren in 2013 bij de wijkagent aan de bel trokken. Zij vermoedden dat hun oude dementerende buurvrouw financieel werd uitgekleed. De rechter stelde een curator aan. Die lichtte de financiën van de oude vrouw door. Haar vermogen was volledig verdwenen. Zij stierf in 2015 op 98-jarige leeftijd in bittere armoede.
Het Hof beslist op 1 april hoeveel geld het stel precies moet terugbetalen.