Instellingen

Nasleep containerramp: één schip minder bij bergingsoperatie

De Geosund zal geen containers meer uit zee vissen
De Geosund zal geen containers meer uit zee vissen © Omrop Fryslân

De Geosund, één van de schepen die was ingezet bij het bergen van de overboord geslagen containers van de MSC Zoe, is niet langer betrokken bij deze operatie. Het schip is door het bergingsbedrijf ingezet bij een andere klus.

Volgens woordvoerder Edwin de Feijter van Rijkswaterstaat zijn de gevolgen voor de bergingsoperatie gering.

'Wij hebben de berger gezegd dat hij zich tot het uiterste moet inspannen. Maar als het een paar weken langer duurt, maakt dat ook niet uit. Een score van honderd procent is sowieso niet haalbaar.'

Meerdere schepen

Bij de bergingsoperatie waren oorspronkelijk twee grote bergingsschepen betrokken: de Geosund en de Atlantic Tonjer. Daarnaast werd er nog een kleiner schip ingezet; de Forth Jouster.

Verder zijn er schepen ingezet die met speciale apparatuur de zeebodem afspeuren naar de containers en een visserschip dat losdrijvende lading bij de berging probeert op te vissen. In verband met de harde wind wordt er naar verwachting op dit moment weinig afval geborgen.

Vracht verloren

De MSC Zoe verloor in de nacht van 1 op 2 januari boven de Waddeneilanden honderden containers. In de dagen en weken daarna spoelde een deel van de lading aan op de Friese en Groningse Waddeneilanden en de kust van de twee provincies.