Ruim 330 miljoen voor zorg in bevingsgebied

Er wordt 331 miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe zorggebouwen in de aardbevingsregio. Het geld komt onder andere van het Rijk, maar ook van zorgaanbieders in de regio.
Meerdere partijen hebben maandagavond hun handtekening gezet onder het Groninger Zorgakkoord. Daarin staat dat 48 zorglocaties worden versterkt, dat er op 20 locaties nieuwbouw komt en dat er op 9 locaties nieuwe zorgvoorzieningen komen.

Zorg op peil houden

Vorig jaar werd een rapport door de commissie-Ruys gepresenteerd met een plan om de zorg in de regio op peil te houden. Door de bevingsproblematiek moet een groot deel van de zeventig zorggebouwen worden versterkt.
Tegelijkertijd dreigt de zorg specifiek in die regio 'ernstig te verschralen'. Als er niets wordt gedaan, zou de zorg in de regio volgens die commissie omvallen.

Uniek voor Nederland

Met het plan moesten twee vliegen in een klap worden geslagen: het bevingsgebied én de zorg versterken. 'Dit is uniek voor Nederland en een belangrijke stap', zegt voorzitter Maarten Ruys van de stuurgroep. 
Het Zorgakkoord is ondertekend door acht zorgaanbieders, woningcorporaties Acantus en Woonzorg Nederland, de provincie, de gemeenten Appingedam, Delfzijl, Het Hogeland, Loppersum en Midden-Groningen, zorgverzekeraar Menzis en de Nationaal Coordinator Groningen.

Middelen

De 331 miljoen euro die in de realisatie van de zogeheten Zorgvisie wordt gestoken, is afkomstig uit meerdere 'potjes'.
Het ministerie van VWS stelt zich garant voor in totaal 138 miljoen euro. De zorgaanbieders dragen 153 miljoen euro bij. En uit het Nationaal Programma Groningen (NPG) komt 40 miljoen euro. De ruim 330 miljoen euro is dus niet helemaal nieuw. Het deel van het NPG was al eerder toegezegd.
Om de Zorgvisie door te voeren is 323 miljoen euro nodig, het restant van 8 miljoen euro wordt gereserveerd voor 'onvoorziene omstandigheden'.