Instellingen

Drenthe zet miljoen euro opzij voor opknapbeurt centrum Zuidlaren

Op het terrein van de voormalige Prins Bernardhoeve is een supermarkt gepland
Op het terrein van de voormalige Prins Bernardhoeve is een supermarkt gepland © Edwin van Stenis/RTV Drenthe

De provincie Drenthe wil een miljoen euro reserveren voor de opknapbeurt van het winkelgebied en de dorpskern van Zuidlaren. Het dorp discussieert al jaren over de invulling van het terrein van de Prins Bernhard Hoeve en het verplaatsen van winkels.

Met het geld hoopt de provincie de ontwikkeling van een 'robuust maar compact winkelgebied aan te jagen, meldt RTV Drenthe. Vanuit de gemeente Tynaarlo moet er ook een miljoen bij en van ondernemers in het gebied ook, dat is de voorwaarde.

Parkeerprobleem en leegstand

Zuidlaren kent een langgerekt lint van veel winkels in de drukke Stationsweg, de doorgaande weg door het dorp. Parkeren is een probleem. Er is leegstand. Bestaande ondernemers kunnen er nauwelijks of niet uitbreiden. Dat geldt bijvoorbeeld voor supermarkt Albert Heijn.

Tijdelijke supermarkt

In Zuidlaren sleept al jaren de kwestie van de tijdelijke AH-supermarkt op het Prins Bernhard Hoeve-terrein. Volgens de gemeente vertraagt zo'n tijdelijke supermarkt de ontwikkelingen in het gebied. De supermarkt-eigenaar ontkent dat. Volgens hem is er genoeg ruimte op het terrein. De gemeente vreest meer leegstand als ook het AH-pand aan de Stationsstraat leeg komt te staan.

Inspraak bewoners

De wethouder wil in 2021 de schop de grond in hebben. Binnenkort mogen inwoners van Zuidlaren opnieuw meepraten over wat zij belangrijk vinden voor hun centrum. In een enquête jaren geleden kwamen de volgende punten al eens naar voren: graag een nieuwe supermarkt, doe iets aan de verkeersdrukte en verbeter het parkeren.

Gedeputeerde Staten van Drenthe reserveert het geld voor de investering. Voor eind volgend jaar moet er een afgerond plan zijn, anders vervalt de reservering.