Instellingen

Huurders Oost-Groningen hebben moeite met rondkomen

Stellen tot 65 jaar, alleenstaanden en gezinnen zijn vooral de dupe
Stellen tot 65 jaar, alleenstaanden en gezinnen zijn vooral de dupe © Lex van Lieshout/ANP

Ruim een derde van de huurders in Oost-Groningen heeft moeite om rond te komen. Dat blijkt uit een onderzoek van een viertal woningcorporaties en hun woningkoepels onder hun huurders.

Van de 1.800 mensen die de enquête hebben ingevuld gaf 34 procent aan dat ze structureel tekort komt. Volgens de respondenten ligt het niet alleen aan hun inkomen, maar ook aan de (vaste) lasten.

Drie groepen

Uit het onderzoek blijkt dat er drie typen huishouden last hebben van het tekort. Stellen tot 65 jaar, alleenstaanden en gezinnen zijn vooral de dupe.

Die laatste groep heeft vooral last van hoge energiekosten en hebben de kinderen hoge kosten voor hun levensonderhoud.

Oplossing

Woningcorporaties Lefier, Acantus, Woonservice en Groninger Huis en hun huurdersorganisaties willen gezamenlijk optrekken op tot oplossingen te komen. Ook gaan ze samenwerken met de gemeentes in Oost-Groningen.

In april komen de corporaties en gemeentes samen om de woonlasten van zowel de huurders als de woningeigenaren onder de loep nemen.

Aanknopingspunten

De voorlopige conclusie van het onderzoek geeft volgens de woningcorporaties aanknopingspunten voor het beleid op vlak van betaalbaar wonen en voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen.

Daarnaast zien ze mogelijkheden voor werkgelegenheidsprojecten en projecten om huurders te ondersteunen bij hun huishoudboekje.