Instellingen

Emmen wil de portemonnee trekken voor noodlijdend Wildlands

De entree van Wildlands
De entree van Wildlands © Anne-Wil Meulman/RTV Noord

Het college van B en W van Emmen gaat de gemeenteraad voorstellen om de enige financier te worden van Wildlands. Het gemeentebestuur wil leningen ter grootte van 18,3 miljoen euro van financiers VolkerWessels Stevin en Rabobank overnemen.

Dat staat in het raadsvoorstel dat in handen is van RTV Drenthe.

Het in 2016 geopende Wildlands vergde een investering van een kleine 200 miljoen euro. In het eerste jaar kwamen er 1,3 miljoen bezoekers, maar in 2017 nog ongeveer een miljoen en vorig jaar 855.000.

Verlies

In 2017 leidde dat tot een verlies van 1,8 miljoen euro en over 2018 is dat opgelopen tot acht miljoen euro. Daarom vroeg en kreeg Wildlands uitstel van betaling tot 1 mei. Intussen is er een nieuwe businesscase opgesteld.

De gemeente Emmen, de Rabobank en VolkerWessels Stevin zijn de belangrijkste financiers, maar ook de Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) heeft een rol. De gemeente loopt de grootste financiële risico's. Volgens wethouder Jisse Otter zo'n 50 miljoen euro, door leningen en garantstellingen.

Financieel belang

Als de gemeenteraad op 28 maart instemt met het voorliggende plan dan neemt het financiële belang van de gemeente Emmen toe tot 80,5 miljoen euro.

Emmen wil niet alleen de enige financier van Wildlands worden, maar stelt ook nog andere maatregelen voor die het dierenpark meer lucht moeten geven. Zo krijgt Wildlands voor de eerste vijf jaar een korting van een half procent op de rente, hoeft het minder huur te betalen voor het entreegebouw en komt er een miljoen extra subsidie voor het Atlas Theater, dat nauw verbonden is met Wildlands.

Wildlands heeft toegezegd verder te bezuinigen op de bedrijfsvoering. Het gaat dit jaar om twee miljoen en dat bedrag loopt op naar drie miljoen euro in 2020.