Instellingen

'Mega-supermarkt Ter Borch mag er komen'

Zo moet de supermarkt eruit gaan zien
Zo moet de supermarkt eruit gaan zien © Jeroen Kelderman/RTV Drenthe

Na indiening van ruim honderd zienswijzen, mag de grote supermarkt bij Ter Borch er wat betreft burgemeester en wethouders van de gemeente Tynaarlo er komen. Wel wil het college extra verkeersmaatregelen nemen.

De komst van een supermarkt in de nieuwbouwwijk bij Eelderwolde is al jaren een punt van discussie. Aanvankelijk zou de wijk geen supermarkt krijgen, omdat er eentje in Groningen-Zuid zou komen. Dat plan ging niet door.

Vervolgens werd er zelfs gesproken van twee supermarkten in Ter Borch. Dat idee sneuvelde uiteindelijk ook en in 2016 kwam het huidige plan voor één supermarkt op tafel.

Nog nooit zoveel reacties

Na de gemeenteraadsverkiezingen zei de nieuwe coalitie dat het realiseren van de supermarkt nog geen gelopen race is, meldt RTV Drenthe. Vooral de politieke partij Leefbaar Tynaarlo ageert tegen de komst van de 'mega-supermarkt'. 'Misschien kunnen zienswijzen nog verandering brengen', zei fractievoorzitter Casper Kloos tijdens de presentatie van het coalitieakkoord. En nog nooit dienden bewoners zo vaak een schriftelijke reactie in op een plan.

Toch leidden deze zienswijzen niet tot een verandering, aldus de wethouder van diezelfde politieke partij, René Kraaijenbrink. 'Alle belangen zijn gehoord en zorgvuldig afgewogen. Nu is de gemeenteraad aan zet.'

Verkeersveiligheid

Uit de vele zienswijzen blijkt dat inwoners zich vooral zorgen maken over de verkeersveiligheid. Met een extra bedrag van 580.000 euro wil wethouder Kraaijenbrink langzaam verkeer rond de supermarkt extra stimuleren. De toekomstige supermarkt moet tegenover twee basisscholen en een kinderopvang komen te staan. Ook moet het fiets- en voetpad bij de supermarkt verbreed worden.

Ondernemers vrezen klantendaling

Dinsdag 9 april praat de raad over het plan. Actiegroep StopTynaarlo zei eerder al naar de Raad van State te willen stappen als het plan doorgaat. Ondernemers in Eelde-Paterswolde zijn al langer tegen de komst van een supermarkt in Ter Borch. Ze vrezen een forse daling van het aantal klanten, dat volgens Eelde Paterswolde Zakelijk bij sommige winkels zelfs kan oplopen tot dertig procent.