Graspop Baflo: 'Gemeente helpt op deze manier evenementen om zeep' (update)

© Graspop (archief)
Bestuursleden van Graspop zijn niet te spreken over de manier waarop de huidige gemeente Het Hogeland en toenmalige gemeente Winsum communiceert en samenwerkt.
Het bestuur van het jaarlijks muziekevenement in Baflo is de tweede organisatie die klaagt over de samenwerking met de gemeente Het Hogeland. Ook AutoSport Groningen is niet tevreden over hoe de gemeente opereert.

Andere eindtijd

Graspop mag voor het tweede jaar maar tot 01.00 uur doorgaan. Eerder was dat tot 02.00 uur.
'Dat laatste uur is heel belangrijk voor ons omdat we dan de veel inkomsten krijgen. Andere evenementen krijgen wel een vergunning om langer door te mogen gaan. Waarom wij niet', vraagt bestuurslid Martin Medema zich af.

Geluidsoverlast

Volgens hem is het bestuur niet goed betrokken bij de afhandeling van een klagende buurtbewoonster. Die zou geluidsoverlast hebben gehad en een rechtszaak hebben aangespannen tegen de gemeente.
'Die zaak heeft de gemeente verloren, omdat ze op een verkeerde plek geluidsmetingen hebben gedaan', zegt Medema.
'Daarna is ons verteld dat de gemeente niet in hoger beroep ging. Vervolgens is er een gesprek met de bewoonster geweest zonder ons. En zijn er afspraken gemaakt dat het evenement maar tot 01:00 uur mag duren', vertelt Medema. Hij had gewild dat het bestuur ook bij dit gesprek zat.

Maatregelen genomen

'De gemeente heeft ons hier niet goed bij betrokken. Als dat wel was gebeurd was hadden wij de klacht kunnen bespreken en dan was er waarschijnlijk niks aan de hand geweest. Wij houden ons aan de geluidsnormen', zegt Medema.
Volgens hem zijn er maatregelen genomen waardoor er minder geluid geproduceerd wordt. Zoals een andere terreinindeling en geluidswallen.
Zo tegengewerkt of onvolledig geïnformeerd worden, dat mag binnen een gemeente niet voorkomen
Martin Medema - Bestuur Graspop

Geen goede samenwerking gemeente

Stichting Graspop herkent de problemen die ook AutoSport Groningen heeft. Die vereniging zou onvolledig over een vergunningsprocedure zijn ingelicht waardoor vier autoraces in Winsum niet doorgaan.
Het bestuur van Graspop ervaart de vergunningsaanvraag en samenwerking ook als onprettig. ´De gemeente helpt op deze manier evenementen om zeep. Als je zo tegengewerkt of onvolledig geïnformeerd wordt, dat mag binnen een gemeente niet voorkomen. Een gemeente moet faciliteren en dat doen ze nu te weinig´, stelt Medema.
Voor Graspop gelden dezelfde regels als voor andere organisaties
Woordvoerder gemeente Het Hogeland

Gemeente: regels zijn regels

Een woordvoerder van de gemeente Het Hogeland laat weten dat voor Graspop dezelfde regels gelden als voor andere organisaties. 'Daarvan is de organisatie op de hoogte.'
Ook het feit dat 1.00 uur 'sluitingstijd' is, is al langer bekend. Dat tijdstip is in goed overleg tot stand gekomen. Verder zijn er, mede naar aanleiding van een rechtszaak van enige tijd geleden, nadere regels gesteld rond geluid, opstelling van de podia, enzovoorts.'

Niet volgens afspraak

Volgens de gemeente heeft de organisatie voor de komende editie een vergunningaanvraag ingediend die niet overeenkomt met de eerder gemaakte afspraken. Na overleg met burgemeester Henk Jan Bolding heeft de organisatie de aanvraag gewijzigd. 'Die is meer in lijn met de afspraken en wordt nu behandeld.'.

Update: Dit bericht is aangevuld met een reactie van gemeente Het Hogeland.