Vliegtuigbom na jaar nog niet opgeruimd: 'Als hij af gaat, ligt de boel goed in elkaar'

Boer Jakob Smith uit Siddeburen vond een bom in zijn akker
Boer Jakob Smith uit Siddeburen vond een bom in zijn akker © Elwin Baas/RTV Noord
Boer Jakob Smith uit Siddeburen zit in zijn maag met een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog. Die werd een jaar geleden al ontdekt in zijn akker, maar is nog altijd niet opgeruimd.
In maart vorig jaar werd duidelijk dat er een voorwerp in de grond zit dat er niet thuishoort. Een maand later werd de bom gedetecteerd en in mei werd het projectiel uitgegraven.
Daarna ging volgens Smith de ambtelijke molen van de gemeente Midden-Groningen draaien.

100.000 euro

'Er moet een veiligheidsplan en een plan van aanpak komen. Als je al die plannen bij elkaar optelt, lopen de kosten op tot 100.000 euro. Dat is denk ik ook het probleem waar de gemeente nu tegenaan loopt.'
Als hij af gaat, ligt de boel hier goed in elkaar
Jakob Smith - Boer met bom

Flinke bom

Het gaat dan ook niet om een alledaagse vliegtuigbom, zegt Smith. Die zou de EOD binnen een dag weg kunnen halen om hem tot ontploffing te brengen.
'Maar dit is er eentje van een groter kaliber, dan kom je in een heel ander traject terecht. Vandaar al die plannen. Als hij afgaat, ligt de boel hier goed in elkaar. Zelfs de N33 krijgt er dan last van. Zodra hij geruimd wordt, moet de N33 ook afgesloten worden. Maar dat lijkt me geen probleem.'
De N33 ligt pal achter Smiths akker.

Schadepost

De ontdekking van de bom op zijn land, raakt Smith ook in zijn portemonnee.
'Afgelopen jaar had ik 3000 euro schade omdat ik het eerste deel van mijn perceel niet mocht bewerken en er niets op mocht verbouwen. Ik heb mijn akker nu tot de sloot geploegd, anders wordt de akkerbouwgrond waardeloos.'

Gemeente wil second opinion

Een woordvoerder van de gemeente Midden-Groningen bevestigt dat het opruimen van de bom ruim een ton kost. Om het projectiel onschadelijk te maken, moet eerst de ontsteking eruit en vervolgens moet hij op een veilige plaats tot ontploffing gebracht worden.
'En dat is wel belastinggeld. Vandaar dat we een second opinion hebben aangevraagd', aldus een woordvoerder.
Het is de gemeente overigens niet bekend dat de N33 eventueel afgesloten moet worden.

Gesprek met burgemeester

Het is dus nog niet duidelijk wanneer de bom daadwerkelijk onschadelijk gemaakt wordt. De schade die boer Smith bij de gemeente claimt, wordt volgens de woordvoerder gecompenseerd.
Volgende week heeft burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Midden-Groningen een gesprek met boer Smith.