Streekvervoer rijdt wel, NS staakt maandagochtend (update)

© Nico Swart/RTV Noord (archief)
De NS-treinen vanuit Groningen rijden maandagmorgen vanaf 06:00 uur ruim een uur niet. Treinpersoneel gaat namelijk 66 minuten lang in staking uit onvrede over de pensioenleeftijd.
Vakbond FNV meldde in een persbericht dat ook het overige streekvervoer in Groningen, trein en bus, niet zou rijden. Dat blijkt echter niet te kloppen. Alleen het NS-personeel gaat staken.
Door de staking moeten reizigers rekening houden met extra reistijd.

Landelijke actie

De staking is het gevolg van een landelijke actie van de vakbonden FNV, CNV en VCP. Zij pleiten ervoor dat de pensioenleeftijd op 66 wordt bepaald, zodat mensen met zwaar werk gezond zijn als zij hun pensioenleeftijd hebben bereikt.
Een andere eis is dat de pensioenen geïndexeerd worden. Dit betekent dat de waarde van het pensioen meestijgt als de prijzen toenemen. 'En de stakers willen dat zzp'ers en zelfstandige ondernemers een betere pensioenregeling krijgen', zegt een woordvoerder van FNV.

Protestmars

De vakbonden organiseren op de Grote Markt in de stad Groningen maandagmiddag ook een demonstratie. Vanaf 12.40 uur is er een programma met verschillende sprekers. Het UMCG en 21 bedrijven op het Chemiepark Delfzijl hebben laten weten steun te zullen betuigen tijdens de demonstratie.
Medewerkers van deelnemende bedrijven zullen met bussen naar de Grote Markt worden gebracht. Na het programma volgt een protestmars door de stad Groningen.
Dit bericht is aangepast nadat bleek dat het persbericht van vakbond FNV niet klopte.