Dit merk jij maandag van de staking bij de NS en op de A28

Een trein rijdt binnen op het station van Haren
Een trein rijdt binnen op het station van Haren © Venema Media
Pak je maandagochtend de auto of de trein rond Stad, let dan even goed op. Door stakingen op zowel de weg als het spoor duurt je reis langer.

NS staakt

Maandag staakt personeel van de NS tot 7.06 uur. Er rijden tot dat moment geen treinen tussen Groningen en Zwolle en de andere kant op. Naar verwachting rijden de treinen in de loop van de ochtend weer volgens dienstregeling.
Aanvankelijk was het de bedoeling dat het personeel alleen tussen 6 en 7.06 uur zou staken. Om een betrouwbare dienstregeling te kunnen aanbieden, heeft de NS besloten dat er tot 7.06 uur helemaal geen treinen rijden.

Staakt Arriva ook?

Nee, de staking geldt alleen voor de NS. De Arriva-treinen richting Leeuwarden, Eemshaven en Delfzijl rijden wél, net als de bussen in onze provincie.

Vertraging op de A28

Ook politieagenten voeren maandagochtend actie. Naar verwachting vijfhonderd agenten reizen naar Den Haag om daar te demonstreren. Om hun actie kracht bij te zetten, vertrekken ze om 7 uur in hun dienstauto's vanuit Groningen met 66 kilometer per uur over de A28 richting Hoogeveen. Daar lossen collega's hen af.

Wat merk ik ervan?

Vanaf 7 uur is de kans groot dat je ook niet harder dan 66 kilometer per uur kunt rijden op de A28 vanuit Groningen vanwege de stoet actievoerende agenten. Alleen op het stuk Groningen-Hoogeveen levert dit al 15 tot 20 minuten vertraging op.
Ons advies: ga op tijd van huis of werk (een ochtendje) thuis als dat kan. En check voor vertrek de filemeldingen en je reisplanner, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Beide stakingen hangen samen met de pensioenonderhandelingen. De eisen van de vakbonden:
Bevries de AOW-leeftijd op 66 jaar en schrap de boete op eerder stoppen, zodat mensen met zwaar werk gezond hun pensioen kunnen halen
Een pensioen dat meestijgt met de prijzen
Een pensioen voor iedereen, ook zelfstandigen en mensen met een onzeker contract

Stakingsactie op de Grote Markt

Op de Grote Markt wordt maandag rond het middaguur actiegevoerd. Hieraan doen onder andere het UMCG, Groningen Shipyards en Niestern Sander mee. Ook zij vragen aandacht voor hun pensioen, omdat 'mensen met zwaar werk of ploegendienst de grootste moeite hebben om gezond hun pensioen te halen.'

Schiphol

Vlieg je rond het middaguur vanaf Schiphol? Ook daar wordt gestaakt. Van 12.30 tot 13:36 uur leggen honderden medewerkers het werk neer, ook bij de bagagebanden en checkin-balies.