Kamercommissie buigt zich over containerramp MSC Zoe

© Kustwacht
De vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat buigt zich op 10 april over de containerramp met de MSC Zoe. Dat meldt Omrop Fryslan op haar website. De Tweede Kamer wil weten hoe een dergelijke ramp in de toekomst kan worden voorkomen.
Begin januari sloegen 345 zeecontainers overboord van het vrachtschip MSC Zoe en belandden in de Noordzee. Een aantal containers en de spullen die daarin zaten, zijn aangespoeld op de stranden van de Waddeneilanden en op de kust van Groningen en Friesland.

Aan de tand voelen

De Kamercommissie wil meerdere deskundigen hierover aan de tand voelen. Ze kunnen onder meer ondervraagd worden over de oorzaak van de ramp, de respons van de hulpdiensten en overheden, de bergingsoperatie en de gevolgen voor de natuur, visserij en recreatie. Ook komen de regels die voor het containervervoer gelden aan bod, bijvoorbeeld hoe containers vastgezet moeten worden en of het terugvinden van containers makkelijk genoeg is.

Verbeterpunten

Aan de hand van de antwoorden wordt bepaald of er verbeterpunten zijn en of nationale en internationale regels, procedures en samenwerkingen aangepast moeten worden. Daarnaast denkt de commissie dat de inbreng van de deskundigen mogelijk kan helpen bij het verdere opruimwerk in het Waddengebied.