Instellingen

Hennepkweker had Knoalster loods als opslagplaats

Hennep
Hennep © Archief Jos Schuurman/FPS

Twaalf kilo aan hennepresten in een loods in Stadskanaal. Daarvoor wordt een 40-jarige Emmenaar veroordeeld tot een half jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk.

De Emmenaar zou tussen begin februari en begin juni in Tweede Exloërmond hennep hebben gekweekt. Ruim 1300 hennepplanten had de man in een loods staan van zijn voormalige woning aan het Zuiderdiep in Tweede Exloërmond.

Grote witte bus

Op 4 juni vorig jaar kwam er bij de politie een anonieme melding binnen. Bij de loods in Tweede Exloërmond was het een komen en gaan van mannen in dure auto's.

Ook reed er een grote witte bus met mannen van en naar het pand.

Witte bus met hennepresten

Nog dezelfde avond werd tussen Valthe en Exloo een witte bus aangehouden, met daarin een 23-jarige man uit Houten en een 24-jarige man uit Utrecht. In de bus hing een sterke henneplucht. Er lagen meerdere vuilniszakken met wat hennepresten in de bus, een afstandbediening en twee bossen sleutels.

De volgende dag werd de loods aan het Zuiderdiep in Tweede Exloermond binnengevallen. In de loods bleken in twee ruimtes gezamenlijk 683 hennepstekken en 700 planten te staan. In een van de ruimtes was kort daarvoor geoogst.

Dna in de loods gevonden

Bij de politie verklaarde de Emmenaar dat er telkens mannen de loods in en uit gingen. En dat zij de sleutel daarvan hadden. Verder ontkende de man iets met de kweek van doen te hebben.

Maar op twee sigarettenpeuken in de loods was zijn dna aangetroffen. De sleutels die in de bestelbus waren gevonden pasten op de loods.

Opruimdienst

De veertigjarige Emmenaar is volgens de rechter verantwoordelijk voor het medeplegen van hennepkweek, en voor het bezit van 12.000 gram aan hennepresten. 'Zijn rol is heel groot geweest', zei de rechter.

De rol van de twee mannen uit Houten en Utrecht vond de rechter beduidend kleiner. 'Het waren meer mannen van de opruimdienst'. Zij kregen voor hun aandeel beide 40 uur werkstraf opgelegd.

6000 euro

Hij heeft 6000 euro aan huur van zijn eigen loods ontvangen. Dat bedrag moet hij terugbetalen. De stroom tapte de man buiten de meter om, maar dat feit was de man niet te laste gelegd.

Van de 12.000 gram hennepresten in de Knoalster loods was nog niets verkocht. De Emmenaar had daarmee volgens justitie nog geen crimineel geld verdiend wat hij aan de staat moet terugbetalen. De Emmenaar moet binnenkort ook nog voor de rechter komen voor een geweldsdelict.