OM eist voorwaardelijke straf voor oude drugszaak

Drugsbolletjes worden afgewogen (archief)
Drugsbolletjes worden afgewogen (archief) © Jos Schuurman/FPS
Voor het maken van drugsbolletjes en de verkoop ervan eist het Openbaar Ministerie tegen twee oud-Stadjers van 55 en 58 jaar een voorwaardelijke celstraf van een half jaar.
Beide mannen hadden volgens de officier van justitie ruim twee jaar geleden een kleine rol in de drugshandel. Aan die handel kwam begin 2017 een einde.

Verslaafd

Twee dealers uit Rotterdam kregen eerder al een half jaar cel, waarvan een deel voorwaardelijk, opgelegd. Beiden kregen ook een gebiedsverbod van drie jaar voor Groningen opgelegd.
De Rotterdammers gebruikten een huis aan de Florakade in Groningen als uitvalsbasis voor hun handel. De bewoners waren verslaafd en kregen drugs voor het rollen van bolletjes voor de verkoop. De oud-Stadjers werden na de inval van de politie door de woningbouwvereniging uit hun huis gezet.

Buurman en buurman

Sindsdien wonen beiden als buurman en buurman in Ulrum. Ze zijn niet meer verslaafd. 'Het is aandoenlijk hoe beiden hun leven, naast elkaar, hebben opgepakt', zei de officier van justitie.
Die wilde geen celstraf meer eisen. Daarvoor was de zaak te oud en bovendien zou zo'n straf alleen maar een negatieve wending aan de huidige levens van deze mannen geven.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.