Celstraf en 25.000 euro boete voor handel in ghb

© Jos Schuurman/FPS
Twee mannen uit Groningen (30) en Roden (29) zijn veroordeeld tot 15 maanden cel (5 voorwaardelijk) en moeten een boete van 25.000 euro betalen.
De twee waren betrokken bij een bedrijf, op papier een schoonmaakbedrijf, dat vooral handelde in de grondstof gbl. Dat kan gebruikt worden in de schoonmaakbranche, maar dan hoeft het niet zo zuiver te zijn als in de vorm waarin het door verdachten werd aangeleverd. In die vorm wordt het eigenlijk alleen gebruikt voor de productie van ghb.

Bedrijf naar Polen

De verdachten wisten heel goed waar ze mee bezig waren en waarvoor het spul echt gebruikt werd, aldus de officier van justitie twee weken geleden. Zo verplaatsten ze het bedrijf naar Polen nadat ghb in 2012 op de lijst van harddrugs kwam.
Vanuit Polen werd vanaf 2013 over de hele wereld geleverd; ook aan Nederlandse adressen. Bovendien werden er goederen in Nederland gekocht voor de verkoop vanuit Polen.

Inval

Een van de twee zei bij de inval door de politie in 2016 dat hij meende dat verplaatsing naar Polen juridische problemen zou voorkomen. Daarnaast was de verhuizing ingegeven door een inval bij een collega, die later in Nederland werd veroordeeld.

Winst

Het Landelijk Parket heeft becijferd dat het bedrijf van de verdachten zeker 100.000 kilo gbl heeft verkocht. Daarvoor werden bedragen van bijna 55 euro voor een halve liter tot bijna 1100 euro voor 20 liter gbl gevraagd.
De inkoopprijs van gbl bij meer dan 1000 liter, is maximaal 7,50 euro. Het OM gaat de gemaakte winst terugvorderen.