Wordt de tbs van 'buitengewoon riskante' Dirk de V. opnieuw met twee jaar verlengd?

De afdeling 'longstay' in Vught
De afdeling 'longstay' in Vught © Olaf Kraak/ANP
De tbs van de 69-jarige Dirk de V. die in 1999 de Groningse Tjirk van Wijk op brute wijze heeft vermoord, moet opnieuw met twee jaar worden verlengd.
Dat eist officier van justitie Pieter van Rest woensdag in de rechtbank van Leeuwarden.

Ruim zestig messteken

De V. zat sinds 1976 in tbs. In 1999 ging hij opnieuw de fout in door de licht autistische Tjirk van Wijk (27) met meer dan zestig messteken om het leven te brengen in de Groningse wijk Beijum. De V. was onder invloed van drank en drugs. Hij kreeg veertien jaar en tbs opgelegd.

Zware bewaking

Sinds 2011 verblijft De V. in de extra beveiligde tbs-kliniek in Vught, de zwaarst bewaakte gevangenis van Nederland. Hij wordt gezien als een van de gevaarlijkste tbs-patiënten van ons land. Ook op 69-jarige leeftijd wordt De V., die moeilijk loopt, met drie beveiligers en twee agenten de rechtbank binnengebracht. Afgelopen weekend was er in de extra beveiligde kliniek waar hij verblijft, een incident waar hij bij betrokken was.

Pieter Baan Centrum

Twee jaar geleden werd voorgesteld om De V. naar het Pieter Baan Centrum over te plaatsen voor psychisch onderzoek en eventuele behandelmogelijkheden. Dat ging toen niet door, omdat zijn vogel niet mee zou mogen. Vier weken geleden is dat dier doodgegaan. Daarom is het Pieter Baan Centrum nu wel een optie.

Nauwelijks schot in tbs

Officier van justitie Pieter van Rest voelt wel wat voor het Pieter Baan Centrum, maar dat doet geen afbreuk aan de eis van tbs-verlenging van twee jaar. 'Er zit niet of nauwelijks schot in zijn tbs. Als persoon is hij nog steeds buitengewoon riskant.'
Van Rest refereert ook aan recente incidenten rondom De V.. Die laten volgens hem zien dat de dreiging rondom de man nog steeds onverminderd hoog is.
De advocaat van De V. ziet de tbs het liefst met een jaar verlengd worden.

'Ik hoef niet meer te leven'

Ook De V. is het niet eens met de eis van het OM. Hij verfrommelt het briefje met aantekeningen, wordt boos en zegt: 'ik hoef niet meer te leven.'
Op 3 april doet de rechtbank uitspraak over de verlenging.