Instellingen

Gemeente Schiermonnikoog alwéér als eerste klaar met tellen

De eilanders hebben zo hun eigen manier van tellen (archieffoto)
De eilanders hebben zo hun eigen manier van tellen (archieffoto) © Catrinus van der Veen/ANP

De gemeente Schiermonnikoog heeft woensdag om 21.22 uur als eerste de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen doorgegeven aan de Verkiezingsdienst van het ANP. De opkomst was 69 procent, vier jaar geleden was dat nog 56,7 procent.

De PvdA is er de grootste partij geworden. De partij kreeg 18,2 procent van de stemmen. De VVD werd de tweede partij met 13,1 procent. Forum voor Democratie (FVD) kreeg 11,6 procent van de kiezers achter zich.

Rivalen

De strijd om het melden van de eerste eindstand gaat meestal tussen Schiermonnikoog, Vlieland en het Gelderse Rozendaal. Dat zijn de kleinste gemeenten van het land, met elk ongeveer duizend kiezers.

Al eerder de winnaar

Bij de recentste verkiezingen, de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar, was het Schiermonnikoog die om 21.13 uur als eerste de uitslag doorgaf aan de Verkiezingsdienst van het ANP.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 won Schiermonnikoog ook. Bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2015 ging die eer ook naar Schiermonnikoog. Toen gaf de gemeente om 21.18 uur de cijfers door aan de Verkiezingsdienst van het ANP. Na de Provinciale Statenverkiezingen in 2011 streek Vlieland met de eer.