Instellingen

Lopend Vuur: Een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen is een goed idee

Komt er een verbod op vuurwerk?
Komt er een verbod op vuurwerk? © Pixabay

Vuurwerk zorgt elk jaar voor overlast, schade en slachtoffers. Maar bezorgt velen ook plezier. En traditie is traditie, zeggen de liefhebbers vaak.

De vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag) willen een landelijk verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Dat doen ze op initiatief van burgemeester Aboutaleb van Rotterdam.

In het AD laat de vuurwerkbranche weten daar niet afwijzend tegenover te staan.

Advies

De grote steden willen een verbod op bepaalde soorten vuurwerk omdat ze de overlast en het aantal ongelukken nauwelijks aankunnen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaf vorig jaar dat advies ook, maar het kabinet wil er niet aan.

De vuurwerkbranche zegt best over een verbod op bepaalde soorten vuurwerk te willen praten, om zo de excessen tegen te gaan en een veiliger jaarwisseling te krijgen. In Vlaanderen lijkt een verbod op vuurwerk er dit jaar er te komen, bleek gisteren in het nieuws.

Hoe kijk jij hier tegenaan? Ons Lopend Vuur:

Praat mee

Geef je mening en toelichting op onze facebookpagina of via 050-3188288.

Stemmen: ja of nee?

'Ik ga vandaag stemmen', was woensdag onze stelling in Lopend Vuur. 84 procent van de 5.315 stemmers koos voor ja, de overige 16 procent voor nee.

We vroegen ook op welke partij je zou stemmen. De meeste stemmers (511) kozen voor Forum voor Democratie. We vroegen ook of je ging stemmen voor de waterschappen. Ja, zei 85 procent van de stemmers, nee zei 15 procent.