Instellingen

Rechter beslist: ex-bestuurders moeten Rendo terugbetalen

Het kantoor van Rendo
Het kantoor van Rendo © Archief RTV Drenthe

Richard W. (59) uit Groningen en Stephan V. (52) uit Meppel hebben als oud-bestuurders van het energiebedrijf Rendo onterecht geld in eigen zakken gestopt. Beiden moeten de schade betalen. Dat heeft de civiele rechter beslist.

De Groninger werd vorig jaar door de strafrechter veroordeeld tot vier jaar cel voor fraude. V. kreeg 2,5 jaar celstraf. Voor de terugbetaling van het verdwenen geld schakelde Rendo de burgerlijke rechter in.

39 miljoen

Die kan in een uitgebreidere procedure nauwkeuriger het schadebedrag vaststellen dan de strafrechter. Rendo hoopt met deze procedure bijna 39 miljoen euro plus rente te verhalen op de Groninger, zijn toenmalige eigen onderneming en V.

Trucjes

Ook de burgerlijke rechter is van mening dat de oud-bestuurders het gemeenschapsgeld van Rendo privé wegsluisden en dit met allerlei trucjes probeerden te maskeren. Beiden leenden geld aan een startend bedrijf in alternatieve energie, terwijl zij zelf als medebestuurders belangen hadden in deze onderneming.

Onderbouwing

Hoe hoog die schade uiteindelijk is, moet nog worden bepaald. De rechter vindt bijvoorbeeld dat niet alle onrendabele investeringen op de mannen kunnen worden verhaald. Rendo heeft tot 17 april de tijd om met onderbouwende stukken te komen. 

Steekpenningen

Beiden werden begin vorig jaar door de rechtbank in Assen bestraft. De Drent kreeg een lagere straf, omdat hij nog een blanco strafblad had. W. was eerder voor het aannemen van steekpenningen veroordeeld.

Hoger beroep

Beiden zijn in hoger beroep gegaan. Zolang dat loopt, worden de opgelegde celstraffen opgeschort.

'De eerste stap is gezet', zegt Eddy Veenstra, algemeen directeur van Rendo. De rechter vindt dat de mannen aansprakelijk gesteld kunnen worden voor de geleden schade. Of beiden nu platzak zijn of niet, Rendo mag de schade verhalen.

Maar zover is het nog niet. Ook in deze civiele zaak kan hoger beroep worden aangetekend. 'Wellicht doen ze dat. Dit is een zaak van een lange adem. En Rendo heeft een hele lange adem'. 

Rendo is een netbeheerder in Noord-Oost-Nederland. Rendo is een acroniem voor 'Regionaal Nutsbedrijf voor Zuid-Drenthe en Noord-Overijssel.