Instellingen

Onduidelijkheid over verkiezingsuitslag: hoe zit het?

Het provinciehuis in Stad
Het provinciehuis in Stad © RTV Noord
Lijsttrekker Nienke Homan van GroenLinks ging vannacht slapen met het idee dat haar partij de grootste in de provincie was. Toen ze wakker werd, bleek de Partij van de Arbeid van Tjeerd van Dekken de grootste.
Wie nu écht de allergrootste is en de leiding neemt in de formatie na de Provinciale Statenverkiezingen? Niemand die het weet.

Waar zit het verschil in?

De onduidelijkheid komt voor een groot deel voort uit de uitslag van de gemeente Groningen en hoe die is geïnterpreteerd door de provincie en door het ANP.
De gemeente Groningen kwam woensdagavond met een uitslag na tachtig procent van de stemmen. De provincie heeft geprobeerd die uitslag te corrigeren naar een volledige uitslag, ervan uitgaande dat de twintig procent van de stemmen die nog niet geteld waren - zo'n 16.000 in totaal - in lijn waren met de wél getelde stemmen.
Het ANP, dat alle uitslagen van alle gemeenten bijhoudt, heeft zich beperkt tot de daadwerkelijk ingevoerde uitslag. Die verschillende manieren van werken, zorgen voor een afwijking.
Bij het CDA en de D66 is ook iets veranderd ten opzichte van woensdagnacht. Het CDA eindigde de verkiezingsnacht op drie zetels, maar lijkt nu naar vier te gaan. D66 eindigde de nacht ook op drie, maar lijkt het alsnog met twee zetels te moeten doen.

Loppersum

De uitslag in Loppersum deed aardig wat wenkbrauwen fronsen. Het CDA zou weggevaagd zijn door de Lopsters, maar blijkt bij nader inzien tóch de grootste partij te zijn.
Maar ook deze uitslag is niet definitief. De daadwerkelijke uitslagen volgen op maandagochtend tijdens een zitting van het centraal stembureau.