Instellingen

Partij voor de Dieren wil hertelling stemmen na zetelverlies

© Erik Hogeboom/RTV Noord
Lijsttrekker Ankie Voerman van de Partij voor de Dieren (PvdD)
© Provincie Groningen

Lijsttrekker Ankie Voerman van de Partij voor de Dieren (PvdD) wil een hertelling van de stemmen van de Provinciale Statenverkiezingen.

Bij de bekendmaking van de definitieve verkiezingsuitslag vrijdag, bleek dat de PvdD een zetel minder had behaald. Volgens Voerman is het verschil 36 stemmen geweest tussen het behalen van één of twee zetels. De stemmen en dus de zetel verloor de PvdD aan het Forum voor Democratie.

Zeer teleurgesteld

Voerman: 'Dit is natuurlijk heel triest voor ons. We hadden eerst één zetel, toen twee zetels en toen weer één zetel. We zijn zeer teleurgesteld. 36 stemmen, dat is heel weinig. We gaan nu kijken of er opties zijn. Liggen er nog ergens foutjes? We gaan kijken of een hertelling kan plaatsvinden. Het gaat om zo weinig stemmen.'

'De zetel is gegaan naar het FvD en dat is extra zuur voor ons', aldus Voerman. 'Dit is een stukje groen dat we kwijtraken in de provincie.'

Onduidelijkheid

Na de verkiezingen was er veel onduidelijkheid over de uitslag. Woensdagnacht leek GroenLinks de grootste. Donderdagochtend bleek toch de PvdA de grootste, maar in de loop van de dag werd bekend dat alsnog GroenLinks de grootste was.

Na het tellen van alle stemmen kwam de Partij voor de Dieren op twee zetels. Maar vrijdag, bij de bekendmaking van de definitieve uitslag, had de partij nog maar één zetel. De andere zetel was naar het Forum voor Democratie gegaan. Die heeft nu vijf in plaats van vier zetels.