SP: andere partijen aan zet bij vormen provinciebestuur

SP-lijsttrekker Eelco Eikenaar
SP-lijsttrekker Eelco Eikenaar © Provincie Groningen
De SP ziet voor zichzelf voorlopig geen rol in het vormen van een nieuw provinciebestuur. Lijsttrekker Eelco Eikenaar en huidig fractievoorzitter Jan Hein Mastenbroek hebben dat maandag aan informateur Mario Post meegedeeld.
Eikenaar laat weten dat zijn partij na de verkiezingsnederlaag een pas op de plaats wil maken. In het (in)formatieproces zijn andere partijen die tijdens de verkiezingen hebben gewonnen of een beperkt verlies hebben geleden eerst aan zet, aldus Eikenaar.

Ligt niet voor de hand

'Als je flink verliest, ligt het niet voor de hand om weer deel te nemen aan het provinciebestuur', zegt Eikenaar. 'Daarom is het eerst aan andere partijen om het gesprek aan te gaan. Die partijen moeten samen met de grootste partij, GroenLinks, bezien of zij samen een college kunnen vormen.'

SP was de grootste

De SP werd in 2015 met acht zetels de grootste, maar halveerde tijdens de verkiezingen van vorige week. Die verkiezingsnederlaag is voor de SP aanleiding zich bescheiden op te stellen.
Informateur Mario Post is maandag gestart met zijn ronde langs alle partijen, om te kijken hoe zij de verkiezingsuitslag interpreteren en welke partijen het voortouw moeten nemen om een nieuw provinciebestuur te vormen.