Staten vanmiddag aan zet bij beslissing over hertelling

© Erik Hogeboom/RTV Noord
Bij het Centraal Stembureau kregen ze nul op het rekest, dus proberen de Partij voor de Dieren en de PVV woensdagmiddag een hertelling af te dwingen in Provinciale Staten. Een meerderheid van de Staten moet het daar dan mee eens zijn.
De Partij voor de Dieren loopt in de verkiezingsuitslag op 37 stemmen een restzetel mis. De PVV heeft geen vertrouwen in de verkiezingsuitslag en wil vooral kijken naar de ongeldig verklaarde stemmen.

Minder beperkingen

Provinciale Staten is net als het Centraal Stembureau gebonden aan de Kieswet, maar de Kieswet legt de Staten minder beperkingen op dan het stembureau.
'Het Centraal Stembureau heeft weinig eigen beoordelingsmogelijkheden', zegt commissaris van de Koning René Paas. 'Maar de Staten zijn veel vrijer. Die kunnen zeggen dat ze het belangrijk vinden om te hertellen of dat ze het moeten doen met de uitslag die er ligt.'

Twee smaken

De commissaris zegt zich goed te kunnen voorstellen dat de twee partijen doen wat ze kunnen om te kijken of ergens fouten zijn gemaakt. 'Maar ik kan me ook goed voorstellen dat je ergens genoegen neemt met een uitslag. Die twee smaken zijn er.'