Schiermonnikoog mag feest blijven vieren met Kallemooihaan (update)

De Schiermonnikoogse traditie om een haan in een achttien meter hoge paal te hijsen tijdens Pinksteren, mag gewoon doorgaan. Die uitspraak heeft de rechter gedaan.

Het Comité Dierennoodhulp had een rechtszaak aangespannen tegen de gemeente Schiermonnikoog en de organisatoren van het feest. De dierenactivisten vinden dat er sprake is van dierenmishandeling en dat er wetten overtreden worden.

Niet in strijd met de wet

De rechter vindt de activiteit niet in strijd met de wet omdat de haan vooraf door een dierenarts wordt onderzocht en gedurende het gehele evenement via cameratoezicht in de gaten wordt gehouden. Ook is er volgens de rechtbank voldoende beschutting, voedsel en water.

'Beschamende' uitspraak

Die uitspraak was echter tegen het zere been van Sandra van de Werd van Dierennoodhulp. 'Wij hebben een pluimveedeskundige in de arm genomen, die vastgesteld heeft dat de haan langdurige stress en angst heeft', zegt ze. Volgens haar is het een 'beschamende' uitspraak.

'De rechter heeft deze bevindingen niet overgenomen. Die denkt waarschijnlijk bij dierenmishandeling alleen aan schoppen en slaan. Maar dit dier kan geen kant op.'

Strijdbaar

Van de Werd is teleurgesteld in de uitspraak, maar blijft strijden tegen het evenement.

'Wij gaan net zo lang door totdat dit walgelijke en volstrekt nutteloze dierenmisbruik voor deze traditie ophoud te bestaan. We gaan kijken of we naar de Raad van State kunnen. Maar we weten nog niet of dit mogelijk is.'

Reactie gemeente

De gemeente laat het volgende weten na de uitspraak: 'De rechtbank heeft geoordeeld dat alle maatregelen die de organisatie neemt, afdoende zijn om het welzijn van de haan te waarborgen. Er is daardoor van dierenmishandeling geen sprake'.

Verder wil de gemeente geen commentaar geven.

Dit bericht is aangevuld met een reactie van Sandra van de Werd en de gemeente Schiermonnikoog.

Lees ook:

Dierennoodhulp speurt naar filmbeelden van de Kallemooihaan van Schier
Waarom zit er eigenlijk een haan in de mast op Schiermonnikoog?
Burgemeester: 'Geen reden om Kallemooihaan te verbieden'

Meer over dit onderwerp:
rechtszaken SCHIERMONNIKOOG
Deel dit artikel:

Recent nieuws