OM eist celstraffen tot drie jaar tegen betrokkenen drugslab Eerste Exloërmond

© Jos Schuurman/FPS
Het Openbaar Ministerie (OM) eist celstraffen tot drie jaar tegen drie mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij het produceren van amfetamine (beter bekend als speed) in een drugslaboratorium in Eerste Exloërmond.
'Ze zijn alle drie betrokken bij het lab, zij het allemaal op een andere manier', sprak de officier van Justitie.

Grote blauwe vaten

Een 31-jarige man uit Den Haag hoorde het OM drie jaar cel eisen. Zijn dna werd op meerdere plekken in het lab aangetroffen.  
Tegen de 51-jarige bewoner van de woonboerderij, waar het drugslab werd aangetroffen, is anderhalf jaar cel geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Een 64-jarige man uit Delft die spullen (grote blauwe vaten, jerrycans, purschuim) van en naar de loods zou hebben vervoerd, moet anderhalf jaar zitten volgens het OM.

Politieonderzoek

Na een aantal anonieme tips startte de politie vorig jaar met een onderzoek. Ze zetten een observatieteam in en hingen camera's op in de loods, waarin de drugs zou worden gefabriceerd.
Op 30 oktober 2018 rolden ze het lab op. Het zou er vanaf 1 juli 2018 al hebben gezeten.  
 

Bedreigd

De 51-jarige verdachte bleek de verhuurder van de loods. Hij wist in eerste instantie niet wat er gebeurde, vertelde hij op zitting. Toen hij een vreemde geur begon te ruiken, ging hij een kijkje nemen – hoewel hem dat verboden was. Hij zag dat het om een drugslab ging, maar stapte uit angst niet naar de politie. Hij zou worden bedreigd. 
De 64-jarige man uit Delft beweerde dat hij niets met het drugslab te maken heeft. Hij dacht dat hij pallets vervoerde. Daar zou hij 200 euro voor krijgen. 'Ik ben erin geluisd', sprak hij. De verdachte uit Den Haag ontkende alle betrokkenheid bij de zaak. Hij beriep zich verder op zijn zwijgrecht. 

Medeplichtig

Maar de officier van Justitie twijfelde niet. Volgens haar zijn alle mannen betrokken bij het lab. Van de Hagenees kan worden bewezen dat hij opzettelijk drugs heeft geproduceerd in het lab, omdat zijn dna daar is aangetroffen.
De andere twee mannen zijn volgens het OM in ieder geval medeplichtig. Ze hadden beide kunnen weten wat er gaande was in de loods in Eerste Exloërmond, vond ze. 

Strafblad

Ook wees ze naar het strafblad van de mannen. De 64-jarige Delftenaar pleegde de strafbare feiten in zijn proeftijd. Hij heeft nog 2000 dagen openstaan. De Hagenees werd een aantal jaar geleden nog veroordeeld voor drugszaak in België.

Vrijspraak

De advocaten van de verdachten vroegen om vrijspraak. De raadsman van de 31-jarige man uit Den Haag vond dat met dna niet is bewezen dat zijn cliënt in het lab is geweest, omdat dna verplaats kan worden.
De advocaat van de 51-jarige bewoner vond dat haar cliënt niets verweten kan worden. Er zou sprake zijn van psychische overmacht, omdat hij werd bedreigd. De Delftenaar wist volgens zijn advocaat simpelweg van niets. 

Kindje

Omdat de man uit Den Haag binnenkort een kindje verwacht, vroeg zijn raadsman om schorsing. De rechtbank beslist hier maandag 1 april over. Ze hadden meer tijd nodig een afweging te maken.  
Over twee weken doet de rechtbank uitspraak over de strafeisen.