FIOD doet inval bij beheerders goksites, legt beslag op 30 miljoen euro

Online poker
Online poker © ANP Photo / Lex van Lieshout
De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft in een onderzoek naar illegaal online gokken en witwassen voor tientallen miljoenen euro's beslag gelegd.
Meerdere bronnen bevestigen aan RTV Noord dat het gaat om het bedrijf Simbat Entertainment Systems Ltd., gevestigd op de Seychellen. Dat is eigenaar van talloze goksites. Op deze sites konden klanten met een 0909-nummer inzetten doen.

Doorzoeking

Er zijn dinsdag vier woningen en een bedrijfspand onderzocht. Vier mannen en een vrouw worden verdacht van betrokkenheid en het witwassen van inkomsten, maar ze zijn niet aangehouden. Een van hen is Willie A. uit Usquert.
Hij bevestigt dat hij verdachte is, maar stelt dat hij het onderzoek met vertrouwen tegemoet ziet: 'Ik was alleen softwareleverancier voor Simbat en ik heb niets illegaals gedaan.'
'Ik denk dat dit een zwaar opgeblazen zaak is, en dat de FIOD zich voor het karretje heeft laten spannen van de kansspelautoriteit, die al heel lang in de clinch ligt met Simbat. Dat bedrijf is overigens al ruim anderhalf jaar geleden gestopt. En mijn eigen bedrijf nog veel langer geleden.'
Hij zegt de eigenaren van Simbat wel te kennen maar wil verder weinig over hen kwijt: 'Het zijn geen Nederlanders en ze wonen buiten Europa.'

Mogelijk 50 miljoen omzet

Het OM vermoedt dat de verdachten allerlei structuren hebben opgezet met vennootschappen om online gokspellen aan te kunnen bieden in binnen- en buitenland.
Zonder vergunning is dat strafbaar. Mogelijk is er tussen 2012 en 2017 zeker 50 miljoen euro omgezet, die deels zou zijn geïnvesteerd in onroerend goed.
De dienst heeft naast administratie ook beslag gelegd op drie auto's en op ruim 30 miljoen euro op bankrekeningen en onroerend goed in Nederland en daarbuiten.

Geen controle

De overheid bestrijdt illegaal gokken op internet, omdat er geen controle is op een eerlijke gang van zaken. Geldstromen en verdiensten blijven bovendien uit het zicht van de overheid.

FIOD

De FIOD wil geen commentaar geven op de publicatie van de betrokken bedrijven en personen.
Weet je meer over de invallen of heb je andere informatie? Mail naar redactie@rtvnoord.nl