Zorggroep Groningen stapt over op koken in huiskamers

© RTV Noord
Zorggroep Groningen stopt met het verstrekken van maaltijden vanuit de centrale keukens of brasserieën in de woonzorgcentra. Koken gebeurt voortaan in de huiskamers.
Volgens bestuurder Janita Gorte wil de zorggroep 'het eten en drinken in de nabijheid van bewoners' brengen. Daarbij is het een manier om voedselverspilling terug te brengen.
 

Boodschappen via app

Huiskamermedewerkers moeten voortaan via een app boodschappen doen. De ouderen mogen meebepalen wat ze eten en hoe laat. Gorte: 'We willen van het eten een gezellig moment maken. Bewoners kunnen zo de geuren en sfeer mee krijgen en soms kunnen ze zelfs zelf wat doen.' 
Het koken in huiskamers moet de voedselverspilling bij Zorggroep Groningen terugbrengen van dertig naar tien procent. 'Door de app wordt er minder teveel besteld.' 
 

Brasserieën

Tegelijkertijd brengt Zorggroep Groningen de kosten voor de brasserieën omlaag. Die serveren voortaan één keer per dag een warme maaltijd. 'We geven meer uit aan eten en drinken dan de bedoeling is,' vertelt Gorte.
Wat het betekent voor medewerkers van de brasserieën kan Gorte nog niet zeggen. De ondernemingsraad van Zorggroep Groningen moet nog oordelen over de plannen.