Tweede Kamer wil debat over bedreigde ondernemers windmolenparken (update)

© Jos Schuurman/FPS
De Tweede Kamer is bezorgd over herhaalde dreigementen aan het adres van ondernemers die meewerken aan de bouw van windmolenparken.
Een meerderheid van de parlementariërs wil een debat over de kwestie met in ieder geval minister Fred Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

Jos Dieterman

Vorige week werd bekend dat de Westerleese ondernemer Jos Dieterman na dreigbrieven gestopt is met zijn werk omdat gedacht werd dat hij meebouwde aan een windmolenpark. Eerder stopte ook al een ondernemer uit Nieuw-Buinen.
'Onacceptabel', vindt Kamerlid Matthijs Sienot van D66. 'We leven in een rechtsstaat, mensen die dreigen met geweld mogen nooit winnen.'

Wiebes naar de Kamer

Sienot ziet graag ook minister Eric Wiebes Economische Zaken en Klimaat naar de Kamer komen voor een gesprek over 'een veilig investeringsklimaat voor ondernemers in schone energie'.

Nooit een excuus

Maar dat voorstel kan op minder steun rekenen. Onder meer coalitiepartner VVD wil dat het debat over de strafrechtelijke kant van de zaak gaat. 'Er mag nooit een excuus zijn voor het bedreigen van ondernemers', aldus VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz.

Escalatie door rol overheid?

Een verzoek van PvdA-parlementariër William Moorlag richting Wiebes om ook te kijken of het optreden van de overheid wellicht heeft bijgedragen aan de escalatie van het verzet tegen windmolens, kon evenmin rekenen op bijval.
Update: Bericht is aangevuld met het verzoek van William Moorlag