Politie heeft concrete tips over anti-windmolenactivisten: 'Er zijn namen genoemd' (update)

De politie heeft via tipgevers namen doorgekregen van mensen die mogelijk achter de verzetsacties tegen windparken in Groningen en Drenthe zitten. Het totale aantal tips over de zaak is opgelopen tot boven de dertig.

Dat meldt politiewoordvoerder Nathalie Schubart dinsdagavond in tv-programma Opsporing Verzocht.

Dreigbrief Dieterman

In de uitzending werd net als vorige week aandacht besteed aan de acties van anti-windmolenactivisten. Dit keer werd specifiek ingegaan op de dreigbrief die ondernemer Jos Dieterman uit Westerlee ontving. Hij was, na een ondernemer uit Nieuw-Buinen, de tweede die zijn werkzaamheden stil moest leggen.

De dreigbrief lijkt geschreven door iemand met een flinke woordenschat
Nathalie Schubart - Politiewoordvoerder

Lokale bevolking tipt

Schubart stelt vast dat er sinds het nieuws over de dreigbrieven 'steeds meer tips uit de lokale bevolking komen'.

'Daar zitten concrete tips bij van mensen die betrokken zouden zijn bij de bedreigingen en vernielingen. Ook een anonieme tipgever deelde interessante informatie. We zouden graag verder praten, dus we hopen dat hij of zij nogmaals contact wil opnemen.'

Spelfouten in brief

In de uitzending werden passages voorgelezen uit de dreigbrief die aan Dieterman werd verstuurd. Schubart wijst erop dat aan het taalgebruik wellicht iets af te leiden valt.

'De dreigbrief lijkt geschreven door iemand met een flinke woordenschat, maar er staan wel een aantal taalfouten in bij bepaalde werkwoorden. We hopen dat ook deze informatie kan leiden tot bruikbare tips.'

Tips na uitzending

Dankzij de uitzending kreeg de politie nog eens drie nieuwe tips binnen over de dreigementen rond de aanleg van windparken.

Tweede Kamer wil debat

Dinsdag liet de Tweede Kamer weten bezorgd te zijn over de dreigementen. Een meerderheid van de parlementariërs wil een debat over de kwestie met minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).

Update: Bericht is aangevuld met informatie over drie nieuwe tips naar aanleiding van de uitzending.

Lees ook:

- Tweede Kamer wil debat over bedreigde ondernemers windmolenparken
- Tweede slachtoffer windmolenterreur is Dieterman in Westerlee
- Asbestdumpingen en bedreigingen: zo ver gaat het verzet tegen windmolens

Meer over dit onderwerp:
windmolens HILVERSUM
Deel dit artikel:

Recent nieuws