Bejaardenwoningen in Leek krijgen flinke kwaliteitsinjectie

Ouderenhuisvester Vredewold in Leek is begonnen met de ingrijpende renovatie van meer dan honderd bejaardenwoningen. De woningen aan de Oranjerie en de Jonkerslaan stammen nog uit de jaren '70 van de vorige eeuw.
Ze worden flink geïsoleerd en worden onder meer voorzien van nieuwe gevels. 'Ze gaan van energielabel D naar energielabel A', zegt directeur Anja Kluiter van Vredewold.

Laagbouwwoningen

In 2018 zijn bij wijze van proef al vier woningen aangepakt; dit jaar worden veertig woningen verbouwd. In de jaren daarna staat de renovatie van de overige zestig op de rol.
Het gaat om laagbouwwoningen met op de begane grond een woonkamer, een keuken, een slaapkamer en een toilet. Op de bovenverdieping bevindt zich een zolder, dan wel een extra slaapkamer.
Naast een nieuwe voor- en achtergevel krijgen de woningen nieuwe kozijnen en glas en dakisolatie. Ook wordt een nieuwe meterkast geplaatst met een extra groep, waardoor de bewoners elektrisch kunnen koken.
De bejaardenwoningen aan de Oranjerie en Jonkerslaan in Leek worden flink gerenoveerd (Foto: Jan Been/RTV Noord)

'Geen nul-op-de-meter-woningen'

'Het worden geen nul-op-de-meter-woningen', zegt Kluiter, 'want dan zouden we ze ook gasloos moeten maken, dat gebeurt hier niet.'
De bewoners kunnen tijdens de ingreep in hun woning blijven wonen, laat Kluiter weten. 'De gevels worden 's ochtends weggehaald en 's middags worden de nieuwe al geplaatst. Dat geeft wat overlast, maar het duurt maar kort.'
'Voor bewoners die niet in het lawaai willen zitten is een woning beschikbaar waar ze tijdens de gevelrenovatie kunnen verblijven', besluit ze.