'Raoul P. gebruikte handrem om zijn zin te krijgen'

November 2016: het gecrashte busje op de Plataanlaan
November 2016: het gecrashte busje op de Plataanlaan © RTV Noord
Raoul P., de man die ruim twee jaar geleden een dodelijk ongeluk veroorzaakte op de ringweg in Stad, moet anderhalf jaar de cel in en krijgt drie jaar rijontzegging.
Dat heeft het Hof in Leeuwarden bepaald. Bij het ongeluk kwam de 35-jarige Stadjer Daniël Postema om het leven.

Roekeloos gedrag

De raadsheer vindt bewezen dat P. roekeloos gedrag in het verkeer vertoonde door aan de handrem te trekken terwijl het busje zo'n 70 kilometer per uur reed op de Plataanlaan in Stad.
Eerder veroordeelde de rechtbank de man tot een jaar cel en drie maanden rijontzegging. Zowel P. als het Openbaar Ministerie gingen in hoger beroep.

Op weg naar feestje

De man zat met drie voetbalvrienden in een busje op weg naar een feest. Een van de mannen, Daniël Postema, wilde naar huis omdat zijn zoontje ziek was.
Raoul, die achterin zat, was het er niet mee eens dat ze moesten omrijden, Hij legde naar eigen zeggen zijn hand op de handrem, maar hij ontkent dat hij de rem heeft aangetrokken. 'Daarna was het een grote nachtmerrie', verklaarde hij op de zitting.

Tegen pilaar

Het busje klapte tegen een betonnen pilaar. Daniël overleefde het ongeluk niet, de bestuurder van de bus raakte zwaargewond.
Diverse getuigen hebben Raoul P. na het ongeluk horen zeggen dat hij aan de handrem getrokken heeft.
Onderzoek wees ook uit dat de handrem aangetrokken was. 'Je gebruikte de handrem als wapen om je zin te krijgen', verwijt Daniëls moeder hem. Zij vindt het niet te verkroppen dat P. ontkent.