Paarden worden beter en sneller door uitvinding hoefijzerfabriek

De gang van een paard en de voetafwikkeling kan voortaan tot het kleinste detail in beeld worden gebracht dankzij een uitvinding van de Groningse hoefijzerfabriek Werkman Horseshoes.
Het gaat om een systeem met de naam 'Black'. Dat bestaat uit twee sensoren, een afstandsbediening en een tablet. Daarmee kunnen afwijkingen in de gang van een paard worden gedetecteerd.
Directeur Christel Werkman van de hoefijzerfabriek laat weten dat er drie jaar lang is gewerkt aan de ontwikkeling van het systeem en er tests zijn uitgevoerd.

Nauwkeurig in beeld

Het werkt zo: de sensoren worden met behulp van klittenband op de hoeven van het paard geplakt en met een afstandsbediening aangezet. Die sensoren meten hoe een paard draaft of loopt.
Sensoren meten hoe het paard draaft. (Foto: Steven Radersma/RTV Noord)
De meetgegevens worden via bluetooth naar de tablet gestuurd. 'Dan kun je bijvoorbeeld zien hoe het paard over z'n voeten heen rolt', zegt hoefsmid Berni Prins. Hij is nauw betrokken bij de ontwikkeling van Black. 'Ook kun je verschillen tussen links en rechts zien. Met die gegevens kun je het beslag en het bekappen aanpassen aan het individuele paard.'  

Blessures voorkomen

'Er wordt tot nu toe veel gewerkt op gevoel', vult Werkman aan. 'Maar we wilden graag exacte data verzamelen en dat kan met dit systeem. Daarmee kunnen we blessures voorkomen en helpt het de prestaties van het paard te verbeteren.' 
Werkman Horseshoes is een familiebedrijf dat 110 jaar bestaat. De fabriek maakt 750 verschillende soorten hoefijzers die in meer dan veertig landen worden verkocht.