Coalitie-onderhandelingen nieuw provinciebestuur van start

De onderhandelingen voor een nieuw provinciebestuur zijn gestart.
De onderhandelingen voor een nieuw provinciebestuur zijn gestart. © Mario Miskovic/RTV Noord
De onderhandelingen voor een nieuw provinciebestuur zijn donderdagavond begonnen. Vertegenwoordigers van GroenLinks, Partij van de Arbeid, ChristenUnie, VVD, D66 en CDA proberen samen tot een coalitieakkoord te komen.
De zes partijen zijn volgens informateur Mario Post het meest geschikt om met elkaar tot een groene, sociale en progressieve coalitie te komen. Bovendien hebben ze met 25 van de 43 zetels een ruime meerderheid in de Staten.

Formateur

GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee gaat de onderhandelingen leiden. Hij heeft geen deadline gekregen voor de formatie, maar verwacht dat de onderhandelingen eerder enkele weken duren, dan enkele maanden.
Van der Lee heeft in ieder geval zin in zijn klus. 'Ik vind het een ontzettende eer dat ik gevraagd ben en ik weet uit eerdere ervaringen dat zo'n proces leuk en enorm leerzaam is', zegt hij.
'Ik laat het aan de partijen over om tot elkaar te komen en een solide college te vormen. Zij moeten met een gezamenlijke aanpak voor alle vraagstukken komen. Ik zal zorgen dat we dat in een goed tempo doen, maar ook dat we dat zorgvuldig doen.'

Kandidaat-gedeputeerden

Elke partij zit met twee onderhandelaars aan tafel. Daaronder de beoogde gedeputeerden. De kandidaat-gedeputeerden van alle partijen zijn Nienke Homan (GroenLinks), Tjeerd van Dekken (PvdA), Henk Staghouwer (ChristenUnie), Mirjam Wulfse (VVD), Fleur Gräper (D66) en Patrick Brouns (CDA).
Voor Wulfse en Van Dekken zou de positie van gedeputeerde nieuw zijn. De overige vier hebben intussen ervaring, omdat ze onderdeel zijn van het zittende college van Gedeputeerde Staten, dat sinds de verkiezingen demissionair is.