Delfzijl hangt schadeclaim van 7,2 miljoen boven het hoofd

Een Brabantse projectontwikkelaar heeft een schadeclaim van 7,2 miljoen euro klaarliggen voor de gemeente Delfzijl.

Vastgoedbezitter Progres RE Invest uit Maarheeze wil een supermarkt bouwen in de havenstad, maar de gemeente houdt dat tegen.

Het gaat om de locatie van de voormalige steenfabriek Hijlkema aan de Weg naar den Dam. De projectontwikkelaar wil de steenfabriek slopen en er een Aldi-supermarkt bouwen.

Gemeenteraad onder druk

Volgens de gemeente gaat het om cultureel erfgoed dat niet gesloopt mag worden. Daarom heeft het gemeentebestuur een nieuw bestemmingsplan gemaakt, waarin staat dat er geen supermarkt mag komen op die plek.

De gemeenteraad neemt over twee weken een besluit over het nieuwe bestemmingsplan. Als de raad het goedkeurt, dient Progress een schadeclaim in van 7,2 miljoen euro.

Dit is finale bangmakerij, buiten proportie
IJzebrand Rijzebol - wethouder (CDA)

'Bangmakerij'

'Bizar', zegt wethouder IJzebrand Rijzebol (CDA) van Delfzijl. 'Dit is finale bangmakerij, buiten proportie. Ze hadden bij wijze van spreken ook een claim van 100 miljoen kunnen indienen.'

De gemeente weet niet waar het bedrag op is gebaseerd, maar heeft voor de zekerheid een advocaat op de zaak gezet om de claim tegen te houden: 'Wij laten elke letter hierover checken. Wij doen alles om te voorkomen dat we door een vormfout ook maar iets moeten betalen', zegt Rijzebol.

Raad van State

Het conflict tussen de projectontwikkelaar en de gemeente speelt al jaren. Begin 2017 diende Progres een sloopaanvraag in voor de oude steenfabriek. Volgens de gemeente viel de fabriek onder een provinciale verordening die sloop van dergelijke panden in het bevingsgebied tegenhoudt.

De vastgoedbezitter was het daar niet mee eens en maakte bezwaar bij de Raad van State. De uitspraak is over enkele weken. Ondertussen nam de gemeenteraad ook een voorbereidingsbesluit dat bepaalt dat er geen supermarkt op die locatie mag komen, net als op zes andere plekken buiten het centrum.

Voor winkels in de binnenstad van Delfzijl zou het heel erg pijn doen als die supermarkt daar komt
IJzebrand Rijzebol - wethouder (CDA)

Pijn voor winkeliers

'Voor winkels in de binnenstad van Delfzijl zou het heel erg pijn doen als die supermarkt daar komt. Dat trekt mensen uit het centrum weg', zegt Rijzebol. De gemeente wil het winkelaanbod beperken tot de binnenstad, winkelcentrum De Wending en winkelcentrum Jachtlaan. 

De advocaat van Progres RE Invest, die de miljoenenclaim voor de gemeente heeft klaarliggen, kon vrijdag niet reageren op de kwestie.

Lees ook:

- Projectontwikkelaar eist sloop oude steenfabriek voor komst Aldi
- Geen Aldi op plek oude steenfabriek

Meer over dit onderwerp:
DELFZIJL
Deel dit artikel:

Recent nieuws