Nieuwe plaatsnaamborden en stickers na herindeling, wat kost dat?

Door de herindeling zijn de nieuwe fusiegemeenten tienduizenden euro's kwijt aan het vervangen of aanpassen van oude plaatsnaamborden.

Dat blijkt uit een rondgang van RTV Noord langs de herindelingsgemeenten Groningen, Westerkwartier en Het Hogeland.

Gemeente Groningen spant de kroon

De gemeente Groningen moet het diepst in de buidel tasten: ruim 70.000 euro is de gemeente kwijt aan de vervangingsronde. De borden moeten worden aangepast in de voormalige gemeenten Haren en Ten Boer. In totaal gaat het om 81 locaties.

'Het meeste werk zit 'm in de kleine plaatsjes zoals Noordlaren, Onnen en Glimmen', vertelt een gemeentewoordvoerder.

Soms een sticker

De gemeente Groningen kiest ervoor om de borden volledig te vervangen. Niet elke gemeente gaat zo te werk. Soms wordt een sticker gebruikt, die over de oude gemeentenaam wordt geplakt. Deze methode is eenvoudiger en scheelt daarnaast in de kosten.

Diefstal met grof geweld is moeilijk te voorkomen
Woordvoerder gemeente Westerkwartier

Westerkwartier neemt diefstalmaatregelen

De gemeente Westerkwartier (voorheen Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn) kiest voor zowel nieuwe borden als stickers. Voor het project is 45.000 euro beschikbaar gesteld. Op ongeveer 300 plekken worden de plaatsnaamborden aangepast.

De oude plaatsnaamborden blijken een hebbedingetje te zijn. In onder meer Garnwerd, Feerwerd, Ezinge en Aduarderzijl verdwenen ze de afgelopen tijd. Voor buitenstaanders is het dan lastig om het dorp te vinden. De naam wordt dan namelijk alleen op het navigatiesysteem aangegeven. Volgens dorpsinwoners zijn de borden 'ware verzamelobjecten' geworden.

Verdwenen plaatsnaamborden bij Feerwerd (Foto: Nico Swart/RTV Noord)

Afbeelding

De gemeente Westerkwartier neemt nu maatregelen om te voorkomen dat de borden souvenirs worden. De nieuwe borden krijgen speciale anti-diefstalbouten. Maar volgens een gemeentewoordvoerder is 'diefstal met grof geweld uiteindelijk moeilijk te voorkomen'.

Het Hogeland bespaart

De gemeente Het Hogeland (voorheen Bedum, Eemsmond, De Marne en Winsum) kiest voor kostenbesparing en gaat voor stickers. Rond de 600 borden moeten worden aangepast. In een aantal dorpen, waaronder Sauwerd en Adorp, zijn ze al te zien.

In totaal geeft het Hogeland 12.000 euro uit aan de stickers. Een stuk goedkoper dus in vergelijking met de andere herindelingsgemeenten. 'Volledige vernieuwing van de borden zou een veelvoud van dat bedrag gaan kosten', bevestigt een woordvoerder.

Voorbereidingen in gang

De fusiegemeenten hebben al de nodige voorbereidingen getroffen voor de vervangingsronde. De borden zijn besteld, en er is een indicatie gemaakt van waar de borden precies moeten worden vervangen. De oude borden worden in iedere gemeente gerecycled.

Na de zomer moeten alle plaatsnaamborden zijn vervangen of aangepast.

Lees ook:

- Waar ben ik? Naambordjes van herindelingsgemeenten zijn gestolen
Bebording Het Hogeland heeft de aandacht van de gemeente

Meer over dit onderwerp:
herindeling GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws