Zitting Azim A. opgeschort: 'inhoudelijk waarschijnlijk pas volgend jaar verder'

© RTV Noord
De tussentijdse zitting in het hoger beroep tegen Korrewegschutter Azim A. is maandag niet doorgegaan.
Er zijn simpelweg geen ontwikkelingen, zo meldt zijn advocaat Guy Weski.

Eerste helft 2020

De 21-jarige Stadjer die in oktober 2017 student Sidney beschoot en hem daarmee levenslang tot een rolstoel veroordeelde, wacht op een plek in het Pieter Baan Centrum.
'Het heeft daarom geen zin om naar Leeuwarden te komen.' Hij verwacht dat de inhoudelijke behandeling bij het Gerechtshof in de eerste helft van 2020 plaatsvindt.
Het Hof meldt dat de volgende zitting over de voortgang van zaken, weer een tussentijdse (pro-forma) zitting, op 3 juni gepland staat.

Pieter Baan Centrum

Volgens zijn advocaat wacht A. nu op een plek in het Pieter Baan Centrum. 'Dat kan maanden duren, er zijn lange wachttijden voor opname.'
Dan moet hij nog zeven weken geobserveerd worden en moeten de rapporten nog opgesteld worden. A. wordt eerst in mei door de politie gehoord. 

Vijf kogels

In oktober 2017 fietste student Sidney in de vroege ochtend naar huis over de Korreweg. Azim A. en zijn vrienden spraken hem daar aan. Vanuit het niets pakte A. een wapen en vuurde vijf kogels af op de student.
Drie raakten hem, waardoor hij blijvend in een rolstoel terecht gekomen is. 

Tien jaar cel en tbs

In de eerste aanleg veroordeelde de rechtbank A. tot tien jaar cel en tbs met voorwaarden voor poging tot doodslag. A. weigerde elke medewerking aan onderzoeken en beriep zich in de rechtbank op zijn zwijgrecht.
Daar is hij nu van teruggekomen, vandaar het hoger beroep. A. en advocaat vinden dat de tbs is opgelegd zonder onderzoek en willen dat aanvechten. 
A. zei eerder dat men recht heeft op de waarheid. Hij bekende in een eerdere zitting bij het Hof te hebben geschoten.