Tbs'er Van Mesdagkliniek moet terug naar Irak

De 29-jarige tbs'er Vino H., die in 2015 in Amsterdam de 96-jarige 'oma Toni' doodstak, moet terug naar zijn geboorteland Irak. De rechtbank in Groningen vindt dat de IND de man mag uitzetten.

H. zit in de Van Mesdagkliniek in Groningen. Via de rechtbank in Groningen probeerde hij uitzetting te voorkomen.

Positieve ontwikkeling

Vino H. zou dankzij de steun van zijn zus en moeder een positieve ontwikkeling hebben doorgemaakt in de Van Mesdagkliniek. In zijn geboorteland zou de man niemand hebben om op terug te vallen. De tbs'er heeft geen vertrouwen in een voortzetting van zijn behandeling in Irak.

Volledig ontoerekeningsvatbaar

H. werd in 2016 door het Gerechtshof veroordeeld voor moord, maar kreeg vanwege volledige ontoerekeningsvatbaarheid alleen tbs met dwangverpleging opgelegd.

Wraak op vader

De 96-jarige 'oma Toni' werd in de Amsterdamse wijk De Pijp meermalen door H. gestoken. De vrouw liep achter haar rollator en was onderweg naar huis. Ze overleed drie weken later aan haar verwondingen. H. verklaarde dat hij de vrouw had aangevallen uit wraak op zijn gewelddadige vader.

Bedreiging voor samenleving

H. verblijft sinds 2000 in Nederland en had sinds 2007 een tijdelijke verblijfsvergunning. De IND wees de rechter erop dat H. nog steeds een ernstige bedreiging vormt voor de samenleving. De rechter vindt dat de IND het uitzettingsbesluit voldoende heeft onderbouwd.

Wanneer Vino H. wordt uitgezet, is nog niet bekend.

Lees ook:

- Moordenaar van 'Oma Toni' wil niet naar Irak

Meer over dit onderwerp:
rechtszaken GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws