Pipi Langkous-geld gaat naar maagverkleining actrice

De crowdfundingsactie voor de acteurs en actrices van Pippi Langkous heeft 26.000 euro opgeleverd. De crowdfunding was een initiatief van de Groningse schrijfster Marjan Tulp, nadat bekend werd dat de acteurs geen royalty's voor de serie ontvangen.

Het geldbedrag dat Nederlandse fans hebben ingezameld krijgt een bijzondere bestemming. Maria Persson, die Annika speelde, gaat het geld gebruiken om haar maag te laten verkleinen.

'Echt lifechanging'

'Het betekent echt wat voor Maria Persson', aldus Marjan Tulp bij RTV Noord-programma Karel op Noord.

'Ze kan haar gezondheid er mee opkrikken. Ze heeft veel gewerkt altijd en daardoor artritis in haar knie gekregen. Daardoor kon ze niet meer werken en kwam ze enorm aan. Ze krijgt pas een nieuwe knie als ze afvalt en in Spanje moet je daar zelf voor betalen.' Het is volgens Tulp 'echt lifechanging'.

Het zijn echt hele vriendelijke mensen
Marjan Tulp - initiatiefneemster

De initiatiefnemers van de crowdfunding maakten het bedrag vorige week bekend tijdens een lunch met de acteurs van Pippie, Tommy en Annika. 'Ze zijn heel blij met deze actie. Het zijn echt heel vriendelijke mensen. Very heart warming'

Erkenning

De acteurs zien de crowdfunding als erkenning voor hun werk, vertelt schrijfster Tulp. 'Ze worden al 50 jaar geconfronteerd met hun rollen als ze ergens komen. Ze krijgen nog wekelijks 'Pippi-post', maar geld hebben ze nooit gezien.'

De regeling met royalty's is vanwege de serie Pippi Langkous in 1975 aangepast in Zweden. Nu krijgen acteurs en actrices wel betaald wanneer een serie herhaald wordt.

Lees ook:

- 'Wij willen de acteurs van Pippi Langkous bedanken voor de leuke jeugd'

Deel dit artikel:

Recent nieuws