'Verschrikkelijk onbegaanbare begraafplaats' moet er vóór de zomer beter bij liggen

De begraafplaats in Oostwold moet er vóór de zomer weer enigszins fatsoenlijk bij liggen. 'Het streven is om dan een degelijk pad te hebben', zegt wethouder Kees Swagerman.

Een meerderheid van de partijen in Oldambt vindt dat niet genoeg. De meerderheid wil dat er dan geen 'degelijk pad', maar een 'goed pad' ligt. Swagerman wil hier liever iets langer de tijd voor nemen.

De SP-wethouder wil de toestand van het pad het liefst in oktober evalueren. Er is voor die maand gekozen omdat er dan een droge en een natte periode is geweest. Dan kan er volgens hem beter worden gekeken hoe het pad op de genomen maatregelen heeft gereageerd.

'Halsbrekende toeren'

De Verenigde Communistische Partij (VCP) vraagt al tijden aandacht om een pad langs de graven in Oostwold. Een gedeelte van de begraafplaats is slecht begaanbaar.

Volgens commissielid Annemiek Noordegraaf is het 'een pad waar je de meest malle, halsbrekende toeren uit moet voeren om er te kunnen lopen. Laat staan wanneer je mindervalide bent.'

Schelpenpad

De VCP, Gemeentebelangen en Oldambt Aktief vroegen maandagavond om de aanleg van een schelpenpad. Maar dat is geen goede oplossing, vindt wethouder Kees Swagerman. 'Om het tastbaar te maken: er is een opritje gemaakt van schelpen, maar ik verzwikte zowat mijn enkel. Het kost nogal wat tijd en het pad wordt weinig gebruikt.'

Swagerman doelt hiermee op de plek van het pad. Het gaat namelijk om een zijpad, niet om een hoofdpad. Juist daarom werken schelpen niet, vertelt hij. 'Omdat er weinig gebruik van gemaakt wordt, verpulveren de schelpen langzamer en dikt het langzamer in. Ook krijg je meer onkruid.'

De drie partijen lieten vervolgens hun roep om een schelpenpad varen en drongen erop aan dat er 'een goed pad moet komen'. Een meerderheid stemde in met dat voorstel.

Voor de zomer

De wethouder heeft onlangs al meerdere maatregelen aangekondigd. 'Wij gaan twee keer per week het gras zo kort mogelijk maaien, net als het gras eromheen. Ook gaan wij het pad met kunstmest bewerken en de molshopen weghalen. Mocht dat niet genoeg zijn, dan gaan wij het nog extra bezanden.'

Swagerman kondigde ten slotte aan dat er een strandrolstoel of een strandrollator komt. Beiden worden getest, één van de twee blijft uiteindelijk staan voor algemeen gebruik. De maatregel viel destijds niet bij iedereen in goede aarde.

Lees ook:

Oostwold krijgt strandrolstoel voor 'verschrikkelijk onbegaanbare begraafplaats'

Meer over dit onderwerp:
OOSTWOLD (OLD)
Deel dit artikel:

Recent nieuws