Oud-Harenaren ook vervolgd voor diefstal vermogen bejaard stel in Drenthe

Het Openbaar Ministerie moet de 54-jarige oud Harenaar en zijn 55-jarige echtgenote ook vervolgen voor de diefstal van het geld van een vermogend echtpaar uit Gees. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden beslist.

De oud-inwoners van Haren kregen eerder dit jaar door het Hof tot anderhalf jaar cel opgelegd voor het leegplunderen van de rekening van een hoogbejaarde dementerende vrouw uit Haren. Toen Harense in 2015 op 98-jarige leeftijd overleed was haar vermogen van drie ton volledig verdwenen. 

Financieel adviseur

Het Hof vond dat de 54-jarige man en zijn vrouw hiervoor verantwoordelijk waren. De man was financieel adviseur van de bejaarde vrouw in Haren. De straf van het Hof was lager dan de celstraf van 22 maanden die in 2016 door de rechtbank werd opgelegd. Het Hof hield rekening met de ouderdom van de zaak. 

Acht ton verdampt

Maar de hoogbejaarde dementerende vrouw was niet het enige slachtoffer.

De oud-Harenaren hielden zich vanaf 2007 ook bezig met de financiën van een echtpaar uit het Drentse Gees. Na de dood van dit stel was ook hun vermogen van acht ton verdampt. Het Openbaar Ministerie besloot in 2016 vanwege gebrek aan bewijs niet over te gaan tot vervolging. Nabestaanden lieten het hier niet bij zitten en startten met succes een klachtenprocedure bij het gerechtshof in Leeuwarden.

Oneens met de straf

De 54-jarige man en zijn vrouw zijn het niet eens met de celstraf die zij door het Hof kregen opgelegd in het geval van de hoogbejaarde dementerende vrouw uit Haren. Ook is het stel het oneens met de beslissing van het Hof dat zij het gestolen geld, bijna 250.000 euro, terug moet betalen. Beiden stappen naar de Hoge Raad in Den Haag. 

Laatste stap

Het besluit van de Hoge Raad is bindend. Daarna is een rechtsmiddel (het in hoger beroep gaan) niet meer mogelijk. De oud-Harenaren zeggen dat ze noodgedwongen bij een familielid op een zolderkamertje in Jubbega verblijven. Daarnaast hebben zij nog een woning in Italië.

Lees ook:

- Echtpaar moet 2,5 ton terugbetalen na plunderen rekening bejaarde vrouw
- Hof: anderhalf jaar cel voor financieel uitkleden bejaarde vrouw

Meer over dit onderwerp:
HAREN
Deel dit artikel:

Recent nieuws