'Oproep Jehovah's Getuigen is positieve ontwikkeling'

De stichting Reclaimed Voices, die opkomt voor mensen die misbruikt zijn door Jehovah's Getuigen, hoopt dat actieve leden van de christelijke organisatie zich melden bij de Universiteit Utrecht (UU).

Dat meldt RTV Drenthe.

Het bestuur van Jehovah's Getuigen Nederland verstuurde vorige week een brief aan alle afdelingen waarin de leden wordt opgeroepen mee te werken aan het onderzoek van de UU naar misbruik binnen de organisatie.

Frank Huiting uit de stad Groningen is een van de oprichters van Reclamed Voices. Hij heeft zelf ook aangfite gedaan tegen het bestuur van seksueel misbruik.

'Positieve ontwikkeling'

Huiting is verrast door de oproep van de Jehovah's Getuigen. 'Dit is een positieve ontwikkeling. Ik denk dat het heel belangrijk dat actieve leden van de Jehovah's Getuigen deelnemen aan het onderzoek.'

De oproep tot medewerking is opmerkelijk te noemen, omdat de organisatie medewerking aan eerdere onderzoek afwees. Huiting: 'Als we naar de eerste helft van vorig jaar kijken toen er bij hen op aangedrongen werd om zelf een onafhankelijk onderzoek in te stellen, vonden ze dat niet nodig. Nu merk je dat ze wel enigszins in actie komen.'

Utrecht wel, politie niet

De Jehovah's Getuigen lieten eerder bij monde van woordvoerder Michel van Hilten weten dat de Utrechtse onderzoekers welkom zouden zijn. Eerder wezen ze medewerking aan politie en justitie en gesprekken met misbruikslachtoffers af.

Volgens Huiting kunnen actieve leden die een ervaring hebben gehad met seksueel misbruik de vragenlijst van de UU gemakkelijk in vullen. "Het is een online enquête met open vragen. Daarna kan de Universteit Utrecht de mensen die de enquête ingevuld hebben ook vragen voor een face to face interview. Leden kunnen de enquête ook anoniem invullen", vertelt Huiting.

De enquête is hier te vinden.

Lees ook:

- Hoe pakt universiteit het onderzoek naar misbruik Jehovah's aan?
- 'Ik hoop dat deze doorbraak de slachtoffers sterkte geeft om aangifte te doen'

Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws