'Kwart van de Groningers wordt gediscrimineerd', vooral op leeftijd

Een kwart van de Groningers heeft de afgelopen jaren te maken gehad met discriminatie. Dat komt naar voren uit het onderzoek Discriminatieklimaat Groningen 2018, in opdracht van het Meldpunt Discriminatie Groningen.

Van de mensen die zeggen ermee te maken te hebben, geeft 39 procent aan dat dat gebeurt op leeftijd, 22 procent op handicap of een chronische ziekte, 21 procent op geslacht, 20 procent op kleding of uiterlijk, en 18 procent op inkomen.

Roken en veganisme

Vijf procent zegt gediscrimineerd te zijn op andere gronden, zoals roken, veganisme, burgerlijke staat of psychische aandoeningen.

De 1100 deelnemers aan het onderzoek, uitgevoerd door I&O Research, konden meerdere discriminatiegronden aangeven.

Cijfer in gemeente Groningen ligt hoger

Volgens de onderzoekers hebben mensen in de gemeente Groningen vaker te maken met discriminatie (29 procent) dan in landelijke gemeenten (21 procent). Groningers met een migratieachtergrond zeggen vaker te maken hebben met discriminatie dan mensen met Nederlandse achtergrond: 36 tegenover 22 procent.

Volgens de onderzoekers heeft 85 procent van de inwoners met discriminatie-ervaring daar ook last van. Voor 14 procent heeft het invloed op het leven. Beide waarden liggen volgens de onderzoekers beduidend hoger dan tien jaar geleden, toen nog 4 procent levensinvloed aangaf.

Geen grote veranderingen

De publicatie van het onderzoek valt samen met de nieuwe Monitor Discriminatie 2018 Noord-Nederland (PDF-document), waarin de exacte meldingen van discriminatie in de noordelijke provincies zijn geteld vanuit het Meldpunt Discriminatie en de politie. Daarin staan geen grote veranderingen ten opzichte van 2017.

Lees ook:

- Ruim honderd actievoerders protesteren tegen discriminatie

Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws