Kamervragen over ESD-blazers: 'Dit is toch geen doen zo?'

De blazer van afgelopen zondag
De blazer van afgelopen zondag © ProNews
De PvdA in de Tweede Kamer roept het kabinet op paal en perk te stellen aan de 'blazers' van ESD-SIC in Farmsum. Afgelopen zondag deed zich weer zo'n stofexplosie voor, die in de wijde omgeving was te zien.
De fractie wil van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Milieu) onder meer weten wat de risico's zijn voor de volksgezondheid. De voorlichting hierover voor omwonenden moet beter, vindt de PvdA.
Tot slot wil de fractie weten wat de staatssecretaris gaat doen om een einde te maken aan de blazers en de overlast die daardoor wordt veroorzaakt. 'Dit is toch geen doen zo?', besluiten Henk Nijboer,. William Moorlach en Gijs van Dijk hun schriftelijke vragen.

Spoeddebat

Maandag vroegen SP en de Partij voor het Noorden in Provinciale Staten al een spoeddebat aan over de kwestie. Gedeputeerde Nienke Homan (GroenLinks) heeft het bedrijf in het verleden diverse keren gemaand maatregelen te nemen om een einde te maken aan de stofexplosies.

Kankerverwekkend

Omwonenden van ESD-SIC klagen al jaren over de overlast door de blazers. Vorig jaar werd vastgesteld dat die roetdeeltjes vermoedelijk kankerverwekkend zijn, al zijn de risico's voor de volksgezondheid volgens de GGD klein.
ESD-SIC produceert siliciumcarbide, een slijpmiddel dat bijvoorbeeld in schuurpapier wordt verwerkt. Dat gebeurt in overdekte ovens in de buitenlucht. Soms bezwijkt de overdekking, met een stofwolk - een 'blazer' - als gevolg.
'Blazers' bestaan uit zand en petroleumcokes. Nu blijkt dus dat er ook vezels van siliciumcarbide in de omgeving zijn gevonden.