Eis: vier jaar cel voor maken crystal meth in drugslab Zuidlaren

Het Openbaar Ministerie (OM) eist tegen twee mannen vier jaar celstraf voor hun betrokkenheid bij een drugslab in Zuidlaren.

Volgens het OM is er genoeg bewijs dat de twee mannen daar de chemische drug crystal meth maakten, ook al ontkent de ene verdachte en zwijgt de ander.

Nadat het Team Criminele Inlichtingen tip kreeg over dat er een hennepkwekerij in een loods aan het Bolwerk zat, viel de politie er op 6 april vorig jaar binnen.

In één ruimte werd een hennepkwekerij met 300 planten en 10.000 stekjes gevonden. In twee andere afgesloten ruimtes vond de politie het drugslab en opgeslagen chemich afval. De politie hield in de loods drie mannen en drie vrouwen aan.

Brandplekken op de armen

Een van hen was een 41-jarige man uit Vietnam, die werd gevonden in het lab. Hij zag er slecht uit en had brandplekken op zijn armen. De man leek in de loods te wonen, maar tegenover de politie zwijgt hij in alle talen. Hij zit al ruim een jaar in voorarrest. 

Volgens de officier van justitie schreeuwt de zaak om een verklaring. Omdat de Vietnamees die niet geeft, wordt dat tegen hem gebruikt. De officier vindt dat er genoeg bewijs is dat de man de crystal meth maakte. In de loods lag bijna drie kilo van de drug, die bekend is van de Amerikaanse serie Breaking Bad.

Zelfmoord

De tweede verdachte is een 35-jarige man uit Haarlem. Hij verklaarde dat hij wel eens in de loods kwam om een vriend te bezoeken, die de loods huurde. Tussen oktober 2017 en april vorig jaar was zijn auto 71 keer bij de loods, blijkt uit onderzoek. De Haarlemmer beweert dat hij zijn auto ook wel uitleende aan zijn vriend.

Die vriend was de 64-jarige hoofdverdachte in de zaak. De Emmenaar pleegde in januari dit jaar zelfmoord in de cel. Hij zat vast sinds zijn arrestatie in april vorig jaar.

Hij heeft altijd ontkend dat hij wist van het drugslab. De Emmenaar verklaarde dat hij meubels maakte in de loods en af en toe de hennepplanten verzorgde. Zijn zaak is vanwege zijn overlijden stopgezet.

Haarlemse verdachte

Volgens de officier is er ook tegen de Haarlemmer genoeg bewijs dat hij meewerkte aan de productie van de harddrugs. Hij werd ook verdacht van betrokkenheid bij de hennepkwekerij, maar daarvoor vraagt het OM vrijspraak.

Opvallend is dat de Noord-Hollander wel vlak na zijn aanhouding is vrijgelaten en dus nauwelijks in voorarrest heeft gezeten.
Datzelfde geldt voor de drie vrouwen uit Groningen die ook in de loods werden aangehouden. Zij hebben ook allemaal verklaard dat ze niks wisten van het lab, maar in opdracht van de Emmenaar wel de hennepplanten verzorgden. Ze moeten zich daarvoor later nog voor de rechter verantwoorden.

De Vietnamees en de Haarlemmer horen over twee weken hun straf.

Lees ook:

- 'Vluchtgevaarlijke' Vietnamees langer vast vanwege crystal meth-lab (januari 2019)
- Verdachte drugslab Zuidlaren pleegt zelfmoord in cel (januari 2019)
- Definitief: drugslab in Zuidlaren, zes arrestaties (april 2018)

Meer over dit onderwerp:
rechtszaken drugs ZUIDLAREN
Deel dit artikel:

Recent nieuws