ESD krijgt ultimatum, anders volgt boete van kwart miljoen

Een blazer bij ESD-SIC
Een blazer bij ESD-SIC © Janny Hofman
Het Farmsumer chemiebedrijf ESD-SIC krijgt acht weken de tijd om de uitstoot van kankerverwekkende vezels te stoppen. Als dat niet gebeurt, volgt een boete van 250.000 euro per overtreding.
Dat maakte gedeputeerde Nienke Homan (GroenLinks) bekend op een persconferentie. 'De maat is vol.'
De boetes kunnen oplopen tot een maximum van 750.000 euro. Het bedrijf kan per week maximaal één boete krijgen.

Onderzoek GGD

Uit onderzoek van de GGD bleek in december vorig jaar dat de SiC-vezels die worden uitgestoten tijdens een blazer waarschijnlijk kankerverwekkend zijn, maar dat het risico voor de volksgezondheid gering is.

Tot 7 kilometer van ESD

Uit milieu-onderzoek van TNO blijkt dat in Delfzijl en Farmsum een hoge concentratie SiC-vezels is aangetroffen in stofdeeltjes. Die daalden daar neer na de blazer van 24 januari, toen er sneeuw lag.
TNO kon goed zien waar de stofdeeltjes terechtkwamen. De hoogste concentratie SiC-vezels werd aangetroffen in het monster dat genomen werd op achthonderd meter afstand van het bedrijf. Maar ook bijna zeven kilometer verderop werden de vezels gevonden.
In januari kwamen stofdeeltjes van een blazer neer in Farmsum:

Realistisch?

Het bedrijf zit er al sinds 1973 en heeft sindsdien al te maken met blazers. Hoe realistisch is dan het ultimatum van acht weken om de uitstoot te stoppen?
'Het is nu aan het bedrijf, wij doen toezicht en handhaving. Het bedrijf heeft hier geen vergunning voor, de bal ligt bij hen. Wat we in het verleden niet wisten en nu wel is bewezen door TNO, is dat er daadwerkelijk SiC-vezels worden uitgestoten', zegt gedeputeerde Homan. 'Tijdens blazers, maar ook tijdens het reguliere bedrijfsproces.'
Over de veiligheid van de omwonenden zegt Homan dat er 'geen reden is tot directe paniek'. 'Maar je kan het vermijden door onder meer het bedrijfsproces anders in te richten. En dat is wat we nu moeten doen.'

Vier blazers

Bij ESD waren afgelopen week vier blazers. De stofexplosie van afgelopen zondag was van de hoogste categorie. Naar aanleiding van deze serie blazers vroegen de SP en de Partij voor het Noorden in Provinciale Staten een spoeddebat aan. De PvdA stelde Kamervragen.

ESD komt nog met een reactie

ESD heeft de stukken over de dwangsom vlak voor de persconferentie ontvangen en beraadt zich nog op een reactie.
ESD-SIC produceert siliciumcarbide, een slijpmiddel dat bijvoorbeeld in schuurpapier wordt verwerkt. Dat gebeurt in overdekte ovens in de buitenlucht. Soms bezwijkt de overdekking, met een stofwolk - een 'blazer' - als gevolg.
'Blazers' bestaan uit zand en petroleumcokes. Nu blijkt dus dat er ook vezels van siliciumcarbide in de omgeving zijn gevonden.