Boerderij gaat op Goede Vrijdag in vlammen op voor film

De boerderij aan de Hogeweg in Den Horn
De boerderij aan de Hogeweg in Den Horn © Gemeente Westerkwartier
Een boerderij aan de Hogeweg in Den Horn wordt komende vrijdagavond in brand gestoken voor opnames van een historische serie over de Friese volksheld Grutte Pier. De gemeente Westerkwartier heeft hier een ontheffing voor verleend.
De gemeente heeft met de Veiligheidsregio Groningen afgestemd dat de boerderij gecontroleerd mag uitbranden. Wel zijn er voorwaarden gesteld. Zo gaat het feest op Goede Vrijdag niet door als het harder waait dan windkracht 5. Verder is de boerderij, die al sinds 1966 leeg staat, ontdaan van alle gevaarlijke stoffen en is asbest verwijderd.
De eigenaar wilde wel meewerken aan de opnames.

Zoektocht

Producent Steven de Jong heeft na een lange zoektocht in het Noorden zijn oog laten vallen op de boerderij in Den Horn. De Jong werkt samen met Omrop Fryslân aan de serie. Voor de openingsscène van de serie worden opnames gemaakt van een boerderij die in vlammen opgaat.

Wraak

Het verhaal van de film begint in het jaar 1515, nadat de boerderij van Grutte Pier in brand is gestoken en zijn familie is vermoord. Hierna begint hij uit wraak een strijd tegen de bezetters: de Saksen en de Hollanders.
De historische serie telt tien afleveringen.