Midden-Groningen: miljoen per jaar voor bewindvoerders moet omlaag

De gemeente Midden-Groningen is jaarlijks een miljoen euro kwijt aan bewindvoerders. Die helpen mensen met schulden om daar vanaf te komen, en krijgen daarvoor van de gemeente een vergoeding.

Die vergoeding lijkt best lucratief: volgens wethouder Peter Verschuren (SP) moet de gemeente die vergoeding voor 618 personen ophoesten, wat neerkomt op een slordige 1.600 euro per persoon.

'Stevige gesprekken'

Dat bedrag moet volgens de wethouder dus omlaag. Hij wil daarvoor 'stevige gesprekken voeren' met verschillende bewindvoerders en ervoor zorgen dat er minder mensen in de bewindvoering terechtkomen.

'Voor sommige kantoren betekent dit een fantastisch verdienmodel, omdat de gemeente volgens de wet bijzondere bijstand voor de kosten opdraait. We kunnen dat niet weigeren, want mensen die minder dan 130 procent van het sociaal minimum verdienen hebben daar nu eenmaal recht op.'

Behalve de gesprekken met bewindvoerders wil de gemeente ook deskundige hulp aanbieden via het project Schuldmaatje. Ook moet er in de groepen 5 en 6 op de basisschool en op de middelbare school aandacht komen voor omgaan met geld.

Gemeente Groningen

De gemeente Groningen is begin 2018 al gestopt met geld uitgeven aan commerciële bewindvoerders. De gemeente denkt dat het werk zelf beter en goedkoper te kunnen uitvoeren. Zo ver wil de gemeente Midden-Groningen niet gaan.

Lees ook:

- Bewindvoerders klagen gemeente Groningen aan

Meer over dit onderwerp:
HOOGEZAND
Deel dit artikel:

Recent nieuws